Η Μολδαβία ανοίγει μέτωπο με τη Ρωσία για την Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία ανοίγει μέτωπο με τη Ρωσία για την Υπερδνειστερία

Ένα ακόμη μέτωπο στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης αναμένεται να ανοίξει σύντομα, καθώς η Μολδαβία, εγείρει εκ νέου θέμα απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τις αποσχισθείσες περιοχές της Υπερδνειστερίας. Στο εσωτερικό της χώρας η αντιπαράθεση προέδρου-πρωθυπουργού για τη σφαίρα επιρροής στην οποία θα ενταχθεί τελικά η Μολδαβία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Από τη μια ο φιλοδυτικό πρωθυπουργός Παβέλ Φιλίπ και ο φιλορώσος πρόεδρος Ντοντόν, αντιπαρατίθενται δημόσια οδηγώντας σε διχασμό την κοινωνία και αυξάνοντας τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης και εντάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η εντάσσεται και το αίτημα που κατέθεσε ο πρέσβης της Μολδαβίας στον ΟΗΕ, ζητώντας να συζητήσουν την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από την αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας στην επικείμενη 72η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Διαφήμιση

Ο πρεσβευτής της Μολδαβίας στον ΟΗΕ, Βίκτωρ Μόρουρου, διαβίβασε μια επιστολή από την κυβέρνησή του, όχι όμως από τον πρόεδρο, που καλεί την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία ως απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

“Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ζητά να τεθεί το ζήτημα της πλήρους απόσυρσης αυτών των ξένων ενόπλων δυνάμεων από το έδαφός της στην ημερήσια διάταξη της συνόδου … Η Μολδαβία βασίζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση της άνευ όρων, Την ομαλή και πλήρη απόσυρση των ξένων ενόπλων δυνάμεων από το έδαφός της “,

ανέφερε η επιστολή.

Το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε τον Ιούλιο μια δήλωση με την οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει περίπου 1.200 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία από την εκεχειρία του 1992 που κατέληξε σε πόλεμο μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστών και του μολδαβικού στρατού.

Από το 2014, μετά την έκρηξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Μολδαβία απαγόρευσε τη διέλευση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφός της και τη χρήση του αεροδρομίου του Κισκιάου από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Το 2008, η Γενική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ενέκρινε επίσης ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να «αποσύρει την παράνομη στρατιωτική παρουσία της από την περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας στο εγγύς μέλλον».

Στο πλαίσιο πολιτικής επαναπροσέγγισης το 2016, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της μόλις εκκαθαριστούν οι αποθήκες όπλων της 14ης Στρατιάς.