Η Boko Haram πιο βίαιη από ποτέ

Η Boko Haram πιο βίαιη από ποτέ

Στοιχεία που αποκαλύπτουν έξαρση της δραστηριότητας της νιγηριανής τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram και εγείρουν ανησυχία για ενδεχόμενη ισχυροποίησή της ή ενίσχυση των διασυνδέσεών της με άλλες, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 540 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, απαχθεί ή τραυματιστεί σε επιθέσεις που αποδίδονται στη Μπόκο Χαράμ από τον Φεβρουάριο του 2015 στην επαρχία Ντίφα του νοτιοανατολικού Νίγηρα κοντά στη Νιγηρία.

Πρόκειται για αύξηση του βεληνεκούς, της φονικότητας και αδιαφορία για το στίγμα που αφήνει, στοιχεία που συνηγορούν σε ουσιώδη τροποποίηση του modus operandi, εξέλιξη που δείχνει στην κατεύθυνση της αλλαγής ηγεσίας ή/και στρατολόγηση νέων στελεχών σε υψηλά κλιμάκια καθώς και αύξηση δύναμης.

Διαφήμιση

Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σημειώνονται σε χωριά κοντά στη μεθόριο με τη Νιγηρία και σε περιοχές κοντά στη λίμνη Τσαντ, που βρίσκεται μεταξύ του Νίγηρα, του Τσαντ και της Νιγηρίας, σύμφωνα με τις αρχές της Ντίφα.
Όπως διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) το «70%» των νεκρών έχει καταγραφεί στην περιοχή Μπόσο, επισημαίνει το OCHA.

Κάποια από τα θύματα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας, κάηκαν ζωντανά ή σφαγιάστηκαν, είπε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Μπόκο Χαράμ δεν διαθέτει βάση στον Νίγηρα και ξεκίνησε τις επιθέσεις της στη χώρα αυτή στις 6 Φεβρουαρίου 2015.
Ο στρατός διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό 39 ανθρώπων, 33 γυναικών και 6 αγοριών, που απήχθησαν στις αρχές Ιουλίου από τη τζιχαντιστική οργάνωση στο Ενγκαλέουα, ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τσαντ.

Πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία για τη χρήση παιδιών-βομβιστών, τα οποία επίσης προκάλεσαν αποτροπή και καταδίκη, ωστόσο οι αρχές τόσο οι τοπικές όσο και οι διεθνείς επιμένουν να μην απαντούν στην απειλή με ένταση, γεγονός που επιτρέπει την εξάπλωσή της.