Διπλωματική κρίση Ουγγαρίας-Ολλανδίας

Διπλωματική κρίση Ουγγαρίας-Ολλανδίας

Σε ευθεία πολιτική σύγκρουση οδηγούνται δυο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η δημόσια τοποθέτηση του πρεσβευτή της Ολλανδίας, μέσω συνέντευξης, για τις πολιτικές του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, οδήγησε σε χαρακτηρισμό του ως “persona non grata”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του πρεσβευτή του, προσπαθώντας να περιορίσει την κρίση σε διπλωματικό επίπεδο και να αποφευχθεί μετάστασή της στην πολιτική σκηνή.

«Δεν μπορεί να υπάρχει, κατά κανένα τρόπο, σύγκριση μεταξύ των πράξεων των τρομοκρατών και της ουγγρικής κυβέρνησης»,

δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κέντερς, λαμβάνοντας αποστάσεις από τη συνέντευξη του Ολλανδού πρέσβη, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε επίσημη απολογία από πλευράς ολλανδικής κυβέρνησης.

Διαφήμιση

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Πέτερ Σγιάρτο, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για τις δηλώσεις του Γκάγιους Σελτέμα, πρέσβη της Ολλανδίας.

Ο Ολλανδός πρέσβης δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στο υπουργείο Εξωτερικών και χαιρόμαστε που θα τον δούμε να αποχωρεί, πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ουγγαρία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ολλανδία «για μη προκαθορισμένη περίοδο», μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ολλανδός πρέσβης στη Βουδαπέστη κατά της κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ολλανδός πρέσβης κ. Σελτέμα δήλωσε, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του πρέσβη, ότι η ρητορική της δεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν μοιάζει με εκείνη των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή.

Ο Ολλανδός διπλωμάτης χαρακτήρισε τους τρομοκράτες που χτύπησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη «χαμένους της παγκοσμιοποίησης», που χρησιμοποιούν «τον εξτρεμισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «δημιουργούν εχθρούς με βάση την ίδια αρχή που το πράττει και η ουγγρική κυβέρνηση».

Ο κ. Σγιάρτο χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές».

«Πρόκειται για κατηγορία την οποία κανείς δεν έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν»

, είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.