Ενδείξεις που συνηγορούν στο σενάριο κλιμάκωσης και προβολής της αντιπαράθεσης του NATO με τη Ρωσία καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας κλίμα έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και τα δυτικά Βαλκάνια, εγείροντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις των κινήσεων αυτών.
Με αφορμή την 26η επέτειο απελευθέρωσης της Ουκρανίας ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε στο Κίεβο απ’ όπου επιτέθηκε στη Ρωσία, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση για είσοδο στο NATO και την ΕΕ.
Εν συνεχεία ο Λευκός Οίκος άνοιξε θέμα εξοπλισμού της Ουκρανίας στο πλαίσιο ελέγχου της επιθετικότητας της Ρωσίας στις περιοχές στην Ανατολική Ουκανία.
Τους τόνους όμως σήκωσε με δημόσιες δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη» με την «επιθετική συμπεριφορά της» κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Ιταλία.
Με την τοποθέτηση ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι προφανές ότι κινείται στην αμερικανική γραμμή ενίσχυσης των κυρώσεων, στέλνοντας μήνυμα κινδύνου στην Ευρώπη και προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, σέρνοντας την ευρωπαϊκή διπλωματία στις δικές του θέσεις.
Τις θέσεις αυτές δεν συμμερίζονται ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, χώρες που κατευθύνουν την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία και οι οποίες έχουν προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και βελτίωσης σχέσεων με τη Μόσχα.
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, «εργαστήκαμε ενεργά για δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου στο Ρίμινι για ζητήματα διεθνούς άμυνας και ειρήνης.
«Όμως η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας υπονόμευσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη», υποστήριξε ο γ.γ. του NATO.
«Το NATO δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τη Ρωσία», συνέχισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 η Μόσχα «προσάρτησε παράνομα την Κριμαία». «Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που μια ευρωπαϊκή χώρα πήρε έδαφος μιας άλλης χώρας διά της βίας»,
είπε.
«Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την ανατολική Ουκρανία, πρόκειται για μια σύρραξη στην οποία σχεδόν 10.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και αυτό άλλαξε σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον ασφαλείας μας»,
πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι το NATO έχει υιοθετήσει μια διπλή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας: άμυνα και διάλογο. «Πιστεύω ακράδαντα στον διάλογο», κατέληξε.