Στη σκιά του τρόμου η Ευρώπη: Συλλήψεις και… φήμες για χτύπημα στην Ολλανδία

Στη σκιά του τρόμου η Ευρώπη: Συλλήψεις και… φήμες για χτύπημα στην Ολλανδία

Παρακλάδια και ουρές από τη Βαρκελώνη και τον πυρήνα των 12 που εξαρθρώθηκε στην Ισπανία ενώ σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουριστικά αξιοθέατα αναζητούν οι ευρωπαϊκές αρχές με τη συνεργασία της Interpol, καθώς όπως φαίνεται μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με χαρακτηριστικά “χαλαρής ριζοσπαστικοποίησης” και με δίκτυο που όπως φαίνεται έχει πλοκάμια σην κεντρική Ευρώπη και τις Κάτω Χώρες.

Με τις αρχές σε εγρήγορση και τα μέτρα για μαζικές συγκεντρώσεις να εντείνονται οι αρχές στην Ολλανδία συνέλαβαν τον οδηγό ενός βαν που εντοπίστηκε να μεταφέρει φιάλες αερίου στο Ρότερνταμ, κοντά σε χώρο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συναυλία, η οποία ματαιώθηκε.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ του συλληφθέντος οδηγού και τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, επικαλούμενο πηγές της ισπανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ επισημαίνει ότι οι φιάλες αερίου προορίζονταν για οικιακή χρήση.

Διαφήμιση

Το όχημα έφερε ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Η ισπανική αστυνομία είχε προειδοποιήσει τις ολλανδικές αρχές για πιθανό κίνδυνο επίθεσης στον συναυλιακό χώρο Maassilo, όπου θα εμφανιζόταν το καλιφορνέζινο μουσικό συγκρότημα Allah-Las. Δικαστική αρχή δήλωσε πάντως στο Reuters ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ισπανία.

«Η έρευνα συνεχίζεται και ανακρίνουμε τον συλληφθέντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκιζ βαν Νίμβεγκεν. «Προσπαθούμε να διακριβώσουμε την ταυτότητά του» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ολλανδική αστυνομία προέβει όμως και στη σύλληψη και δεύτερου υπόπτου σε σχέση πάντα με την απειλή για τη συναυλία στο Ρότερνταμ, η οποία ματαιώθηκε. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η σύλληψη έγινε στη Νότια Ολλανδία.

Τα ευρήματα

Στο φορτηγάκι βρέθηκαν «περί τις δύο» φιάλες αερίου και ο τρόπος που οδηγούσε ο άνδρας ήταν «περίεργος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αρνούμενος να σχολιάσει αναφορές της ισπανικής αστυνομίας ότι ο συλληφθείς είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η συναυλία ματαιώθηκε περίπου στις 19.00, λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες για το κοινό.