Σενάρια εμπλοκής δοκιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο

Σενάρια εμπλοκής δοκιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο

Κινήσεις που αποτελούν μέρος ευρύτερου σεναρίου εμπλοκής δοκιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας και αποκλιμακώνοντας την ένταση, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της ελληνικής πολεμικής μηχανής.

Έχοντας ανεβάσει την ένταση σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και παραβιάζοντας διμερείς συμφωνίες και μορατόριουμ πτήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, η Τουρκία έχει επιλέγει να αποκλιμακώσει υιοθετώντας διαφορετική στρατηγική από μέρα σε μέρα.

Εμπλέκοντας όλα τα ανοιχτά μέτωπα από το Κυπριακό και την ΑΟΖ μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό και την αντιπαράθεση με ΕΕ και Γερμανία ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να βρει σημεία επαφής και να προκαλέσει προβλήματα που θα απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία/

Διαφήμιση

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν νέες παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα τέσσερα από αυτά ήταν οπλισμένα.

Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί, αποτελούμενος ο καθένας από δύο F-16, καθώς και ένα ελικόπτερο, προχώρησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 22 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (οι τρεις από το ελικόπτερο)
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.