Πόλεμος Πολωνίας-ΕΕ για το προσφυγικό αλλά με άσφαιρα

Πόλεμος Πολωνίας-ΕΕ για το προσφυγικό αλλά με άσφαιρα

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ευρωπαϊκή ΕΠιτροπή η Πολωνία καθώς διαπιστώνει ότι κινούνται οι εις βάρος της νομικές διαδικασίες, για το ζήτημα της υποδοχής προσφύγων, βάσει το συστήματος των ποσοστόσεων.

Αντιδρώντας η Βαρδοβία προειδοποιεί την Κομισιόν με προσφυγή κατά της νομικής δράσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσέγγιση που βασίζεται στην έλελιψη της απαιτούμενης νομιομοποίησης, καθώς απαιτείται μοφωνία των υπολοίπων χωρών για την ανάληψη σχετικής δράσης, κάτι που δεν καταγράφηκε καθώς η Κομισιόν προσπαθεί να παρακάμψει το εμπόδιο.

Η Ουγγαρία του επίσης ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει βρεθεί και για το προσφυγικό στο στόχαστρο της ΕΕ, ενώ οι χώρες του club Visegrad έχουν διαμορφώσει ισχυρό μέτωπο που αντιτίθεται στις πρωτουβουλίες της Κομισιόν.

Διαφήμιση

Συνεπώς η διαδικασία λήψης νομικών μέτρων σε βάρος των χωρών που δεν συμμορφώνονται είναι καταδικασμένη να αποτύχει για καθαρά νομο-τεχνικούς λόγους από τη στιγμή που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ωστόσο οι κινήσεις από την πλευρά της Κομισιόν στέλνουν πολιτικό μήνυμα.

Η Βαρσοβία δήλωσε έτοιμη να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Τον Ιούλιο, η Κομισιόν έστειλε «αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις» στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, αξιώνοντας να εφαρμόσουν τους κανόνες μετανάστευσης στην Ε.Ε.

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έχει επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση βάσει ποσοστώσεων, το οποίο προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να υποδεχθεί έναν αριθμό προσφύγων για να αμβλυνθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Την Τετάρτη εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάσκακ χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων την οποία έχει υιοθετήσει η Ε.Ε., επικαλούμενος τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μάντσεστερ και Βαρκελώνη.