Σαφείς ενδείξεις κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης NATO-Ρωσίας καταγράφονται στην εορτασμό της 6ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στον οποίο παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο με αφορμή την 26η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, διακήρυξε την απαρέγκλιτη πορεία ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Παρά την αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Ποροσένκο τον οποίο κατηγορεί για υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξοπλίσουν την Ουκρανία, σε απάντηση της αποκάλυψης του Ουκρανού προέδρου σύμφωνα με τον οποίο 3,000 Ρώσοι στρατιώτες σταθεμύουν στις αποσχισμένες περιοχές.
Το Μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο είναι προφανές ότι στοχεύει στην πρόκληση αντιδράσεων από τη Μόσχα, η οποία ωστόσο κινείται πολύ προσεκτικά σε αυτή τη φάση.
«Ο δρόμος μας είναι ένας: ένα ευρύ ευρωατλανικό όχημα το οποίο μας οδηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ για να γίνουμε μέλη. Στον δρόμο αυτό ήδη καταστρέψαμε το παραπέτασμα με τις βίζες»,
είπε ο κ. Ποροσένκο, υπονοώντας την κατάργηση της βίζας για τους Ουκρανούς πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ουκρανία συνεχίζει να αναδιοργανώνει τις ένοπλες δυνάμεις της ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Στεπάν Πολτοράκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διευκρίνισε ότι, στο πλαίσιο αυτό, έχουν είναι ήδη έτοιμες 28 στρατιωτικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή στον ουκρανικό στρατό συνεχίζονται οι άνευ προηγουμένου στην ιστορία μεταρρυθμίσεις ως προς την κλίμακα και τις φιλοδοξίες τους»
είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται από κοινού με συμβούλους και εμπειρογνώμονες χωρών του ΝΑΤΟ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξετάζει εναργώς» την πιθανότητα αποστολής φονικού οπλισμού στην Ουκρανία, μετά τη δήλωση του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι τουλάχιστον 3.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν εντός του ουκρανικού εδάφους, στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αποσχιστές.
Σχετικές δηλώσεις έκανε από το Κίεβο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «στέκονται δίπλα στην Ουκρανία», σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ποροσένκο.
Ο κ. Μάτις είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την πίεσή της κατά της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, ωστόσο δεν ανέλαβε ρητή δέσμευση για αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
«Παρά τις αρνήσεις της Ρωσίας, ξέρουμε ότι προσπαθούν να αλλάξουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με τη βία, υπονομεύοντας τα ανεξάρτητα και ελεύθερα έθνη της Ευρώπης»
πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ρεξ Τίλερσον, στο Κίεβο τον Ιούλιο.
Η Ουκρανία έχει κάνει στροφή προς τη Δύση μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014.