Ως “σάκος του μποξ” χρησιμοποιείται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με τη Γερμανία και την ΕΕ. Το προσφυγικό, σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός της Άγκυερας πίεσης προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να έχουν καταρρεύσει, το ενταξιακό και την επαναδιαπραγμάτευση της τελωνειακής ένωσης στον πάγο, η πίεση προς την Ελλάδα σε όλα τα ανοιχτά διμερή μέτωπα θεωρείται αναπόφευκτο να κλιμακωθεί.
Οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στο Βόρειο Αιγαίο εντείνονται, κορυφώνοντας την περιφερειακή ένταση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο και ενώ η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις και στον εναέριο χώρο, καθώς η Ευρώπη κάνει βήματα στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων για την έως τώρα στάση της τουρκικής κυβέρνησης.
Μόλις χθες ο επίτροπος διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, άνοιξε ουσιαστικά το θέμα της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση την οποία έχει υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά δεν έχει ακόμα αναληφθεί σχετική δράση καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν.
Παράλληλα τεταμένο είναι το κλίμα και στις σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο με τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας καλώντας τους Τούρκους με γερμανική υπηκοότητα να καταψηφίσουν τη Μέρκελ και τους συμμάχους της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Το κλίμα έχει επιδεινωθεί άρδην μετά και την έκδοση εντάλματος σύλληψης για Τούρκο, γερμανικής καταγωγής συγγραφέα, μέσω Interpol τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για ληστεία μετά φόνου, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται και χαρακτηρίζει στημένες, καταγγέλοντας την Άγκυρα για προσπάθεια παγίδευσης. Σε αυτό το κλίμα η Γερμανία ζητά πλέον επισήμως την απόρριψη της Τουρκίας από το σύστημα υποβολής ενταλμάτων της Interpol κάνοντας λόγο για κατάχρηση.
Οι πρόσφυγες μοχλόες πίεσης, τα νησιά διακόπτης
Μόνο το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανέρχεται στα 602 άτομα.
Γύρω στις 7 το πρωί περισυνελέγησαν 198 πρόσφυγες και μετανάστες από πέντε πλαστικές βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές της Αγριελιάς, του αεροδρομίου της Μυτιλήνης (τρεις βάρκες) και του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο. Αναμένεται και η επίσημη καταγραφή τους από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, από τα χαράματα της Δευτέρας μέχρι τα χαράματα της Τρίτης σήμερα πέρασαν στα νησιά 404 πρόσφυγες και μετανάστες (118 στη Λέσβο, 225 στη Χίο και 61 στη Σάμο). Συνολικά, οι αριθμοί αυτοί ανεβάζουν σε 2.208 τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την 1η Αυγούστου (659 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 815 στη Σάμο).
Στο σύνολό τους οι παραπάνω μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και προωθήθηκαν σε δομές όπου η κατάσταση πλέον κρίνεται εκρηκτική. Στους καταυλισμούς της Μόριας στη Λέσβο και της Σάμου, οι διαμένοντες είναι διπλάσιοι από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπάρχουσες δομές.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Ακτοφυλακή από τις 15 Αυγούστου έχει σχεδόν μηδενίσει, τουλάχιστον σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, τις επεμβάσεις της σε θέματα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα στη χώρα μας είναι καθημερινές οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.
Σειρήνες στο Αιγαίο
Σαφής και μεγάλη είναι πλέον η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ενισχύοντας τον κίνδυνο «ατυχήματος», ενώ παράλληλα έχει διαρκώς αυξάνεται και η επιθετικότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, όπως φαίνεται από τα σύνθετα στοιχεία παραβιάσεων, εμπλοκών και υπερπτήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία κινούμενη στρατηγικά αυξάνει την πίεση στο Αιγαίο, χωρίς αυτό να εξαρτάται απόλυτα από την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό, η οποία ωστόσο αποτελεί σίγουρα έναν αρχικά εποχικό παράγοντα που εξελίσσεται σε μόνιμος.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που ακολουθούν, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ενισχύεται και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη με περισσότερες αερομαχίες και υπερπτήσεις δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να παράξουν θερμό επεισόδιο ή ατύχημα στο Αιγαίο.
Γεωπολιτικά η τουρκική προκλητικότητα έχει τις βάσεις τις στο φόβο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας λόγω του κουρδικού, στην προσπάθεια άρσης του άτυπου διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ως απάντση στο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.
[infogram id=”611b0b3d-e721-45a0-9525-c72fdb7d9d00″ prefix=”xAG” format=”interactive” title=”Greek airspace infiltrations by turkish aircraft 2015-2017″]