Ελιγμός Ερντογάν στο Κουρδικό: Απειλεί για αυτόνομο κράτος στη Συρία, δέχεται σιωπηρά του Ιράκ

Ελιγμός Ερντογάν στο Κουρδικό: Απειλεί για αυτόνομο κράτος στη Συρία, δέχεται σιωπηρά του Ιράκ

Θέση που δεν αποτρέπει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ αλλά ανάγει σε casus belli τη σημιουργία στη Βόρεια Συρία έλαβε για πρώτη φορά ευθέως και χωρίς περιστροφές ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο προσπάθειας έναρξης διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τους Κούρδους στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει την έναρξη κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων με το Ιράν κατά Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Τις συγκεκριμένες ομάδες Κούρδων μχαητών στηρίζουν όμως ΗΠΑ και Ρωσία.

Η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» να δημιουργήσουν ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία,διεμήνυσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση

«Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD/YPG στη βόρεια Συρία», είπε ο κ. Ερντογάν από την Άγκυρα.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγά του, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι συριακός βραχίονας του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης την οποία η Άγκυρα και οι εταίροι της στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».
Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση μιας ημιαυτόνομης κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τις εξοπλίζουν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχεται από τους Κούρδους στα νότια σύνορά της.

Έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Αύγουστο του 2016, με στόχο να απωθήσει το Ι.Κ. από τα σύνορα, αλλά και να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.

«Ποιος είναι ο στόχος τους; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο»

υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, διατρανώνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των

«τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου κι αν βρίσκονται».

Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από μια επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου, Μοχαμάντ Μπαγερί, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών.