Τραμπ κατά Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ θα στείλουν όσο στρατό χρειαστεί στο Αφγανιστάν

Τραμπ κατά Ταλιμπάν: Οι ΗΠΑ θα στείλουν όσο στρατό χρειαστεί στο Αφγανιστάν

Την αλλαγή στρατηγικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει όριο στον στρατό που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς στόχος είναι η ολοκληρωτική νίκη.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα. Όπως είπε, στόχος της νέας του προσέγγισης είναι να μην καταστεί το Αφγανιστάν ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.

Αρχικά ο Τραμπ είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.

Διαφήμιση

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση»

, είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας ομως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας τον έπεισαν να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Άμεση ήταν η απάντηση των Ταλιμπάν οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Αν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Αφγανιστάν, (η χώρα) θα μετατραπεί σύντομα σε ένα νέο νεκροταφείο γι’ αυτή την υπερδύναμη του 21ου αιώνα. Οι Αμερικανοί ηγέτες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».