Γερμανία: Το dieselgate χαλάει το κλίμα, στα τάρταρα ο ZEW

Γερμανία: Το dieselgate χαλάει το κλίμα, στα τάρταρα ο ZEW

Πτώση μεγαλύτερη από τις προσδοκίες εμφάνισε τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, μια ακόμη ένδειξη που θέτει εν αμφιβόλω το γερμανικό οικονομικό θαύμα και προκαλεί ερωτηματικά για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της λοκομοτίβας της Ευρώπης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις 10 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 17,5 μονάδων τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 15 μονάδες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η επιδείνωση οφείλεται στην αυξημένη νευρικότητα σχετικά με την πορεία της γερμανικής ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη ανησυχία συνδέεται άρρηκτα με τις ευρύτερες διαστάσεις που έχει λάβει το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων, καθώς εκφράζονται φόβοι για σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Διαφήμιση

Στα επιμέρους στοιχεία, ωστόσο, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 86,7 μονάδες από 86,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθώς τόσο οι ασθενέστερες από τις αναμενόμενες γερμανικές εξαγωγές όσο και το διευρυνόμενο σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης.

Τον Αύγουστο, το 19,4% των εμπειρογνωμόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς ανέμεναν την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ το 9,4% αναμένεται επιβράδυνση και το 71,2% αναμένεται να παραμείνει με σταθερό ρυθμό. Εν τω μεταξύ, η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 0,3 μονάδες σε 86,7 τον Αύγουστο, συγκλονίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς κατά 85,5.