Ο Ερντογάν πιέζει την Ελλάδα με πρόσφυγες

Ο Ερντογάν πιέζει την Ελλάδα με πρόσφυγες

Την προσφιλή τακτική της εκμετάλλευση των προσφύγων ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα επιλέγει για ακόμη μια φορά η Τουρκία καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να σπάσει τη διεθνή απομόνωση και να επικοινωνήσει με την Ευρώπη, παρενοχλώντας την Ελλάδα και αναγκάζοντας την Αθήνα να αποτανθεί στην ΕΕ και τη Γερμανία για στήριξη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας εμπλακεί σε μια ατέρμονη σύγκρουση με τη Γερμανία και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στην Άγκελα Μέρκελ, χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο όπλο για να σύρει τη Γερμανίδα καγκελάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι εντάσσεται η χαλάρωση των ελέγχων και η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, η οποία εμφανίζει εκρηκτική αύξηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο το τελευταίο τριήμερο, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και το πρωί της Δευτέρας πέραν από στεριά και θάλασσα 633 άνθρωποι.

Διαφήμιση

Συνολικά πέρασαν 633 άτομα, από τα οποία 147 στη Λέσβο, 256 στη Χίο και 230 στη Σάμο. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι 250 από αυτούς πέρασαν στη Χίο και στη Σάμο το πρωί της Δευτέρας.

Αυξημένη δραστηριότητα και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς την Κυριακή στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σερρών (περιοχή Λητής) και στην Εγνατία Οδό (Κόμβος Δερβενίου) εντοπίστηκαν 53 παράνομοι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και 24 ανήλικοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία η ομάδα αυτή των μεταναστών, τα μέλη της οποίας είχαν πληρώσει 2.000 ευρώ έκαστος στους διακινητές, είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, λίγες ώρες νωρίτερα, από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββάτο μεταφέρθηκαν με πλοίο του Λιμενικού Σώματος για καταγραφή στη Χίο, 51 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό συνέβη, λόγω του μεγάλου αριθμού των φιλοξενουμένων στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στη Σάμο, όπου ζουν με υποδομές για 700 άτομα περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος στη Χίο, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που έχουν και σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση για το άσυλο. Σε αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό της Σούδας στο Κάστρο της Χίου προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου 15 άτομα εκ των οποίων δύο Αλγερινοί και ένας Αιγύπτιος κρατήθηκαν για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.