Εμπλοκή Σερβίας-πΓΔΜ, δάκτυλος NATO-Ρωσίας

Εμπλοκή Σερβίας-πΓΔΜ, δάκτυλος NATO-Ρωσίας

Ενδείξεις εξάπλωσης της κρίσης NATO-Ρωσίας στα Βαλκάνια καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και μετά την απόφαση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης της παρά τη διαφωνία της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας. Στην επί χρόνια σοβούσα κρίση που αναζωπυρώθηκε με την εισδοχή του Μαυροβουνίου στο NATO και την επαναφορά της πΓΔΜ σε ευωρατλαντική τροχιά, εμπλέκεται τώρα και η Σερβία, η οποία έχει άρτι επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση, όχι όμως τη Νατοϊκή.

Αιφνιδίως κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το Βελιγράδι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις -όπως λέγεται ο επαναπατρισμός στη διπλωματική γλώσσα- το προσωπικό της, με το σερβικό υπυοργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες για ενέργειες με στόχο τη σερβική διπλωματική αντιπροσωπεία.

Διαβάστε επίσης: Ποιοί ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων

Διαφήμιση

Η κυβέρνηση των Σκοπίων από την πλευρά της ενημέρωσε ότι δεν έχει γνώση για τα γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν σε τόσο δραστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: NATO-Ρωσία… αδιαφορία θέτουν σε κίνδυνο τα Βαλκάνια

Η σερβική κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι η διπλωματική αποστολή θα επιστρέψει στα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο πρέσβης θα επανακάμψει αργότερα, χωρίς να διευκρινίζεται πότε.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ έχασε τον έλεγχο, τα Βαλκάνια κινδυνεύουν

Το RT επισημαίνει ότι η κρίση είναι πολύ πιθανό να έχει τις ρίζες της στην απόφαση της Σερβίας να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, το ακροδεξιό κόμμα του οποίου αν και ήρθε πρώτο σε ψήφους, εν τούτοις δεν κατάφερε να επιτύχει αυτοδυναμία με το δεύτερο κόμμα του πρωθυπουργού Ζάεφ να σχηματίζει κυβέρνηση με κόμμα της αλβανικής μειονότητας.