Ισπανία: Ετοίμαζαν τρεις επιθέσεις με αέριο σε αξιοθέατα

Ισπανία: Ετοίμαζαν τρεις επιθέσεις με αέριο σε αξιοθέατα

Ερωτηματικά και ανησυχία για την αναποτελεσματικότητα των ισπανικών αρχών αλλά και των Interpol και Europol γεννά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία καθώς και αυτό που απετράπη, καθώς είχαν όλα οργανωθεί από έναν ευρύ τρομοκρατικό πυρήνα 12 ή και περισσότερων ατόμων, ο οποίος δεν είχε επισημανθεί ενώ διέθετε υλικά και οργάνωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αστυνομία πιστεύει ότι ο πυρήνας τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, που προκάλεσαν το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερους από 100, σχεδίαζε αρχικά κάτι πολύ μεγαλύτερο με στόχο τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς χώρους της Βαρκελώνης.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η επίθεση που σχεδιάζονταν και απετράπη θα ήταν τριπλή με φορτηγά με χημικά που θα έπλητταν τρεις από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές της πόλης, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της El Español το Σάββατο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, αναφέρει ότι ένας από τους στόχους ήταν το αριστούργημα του Γκαουντί, η βασιλική της Σαγκράδα Φαμίλια.

Δεδομένου πρόκειται ότι το πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ισπανία που προσέλκυσε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος, η περιοχή των Καθολικών είναι γεμάτη με πλήθος τουριστών με ουρές δεκάδων ανθρώπων για να εισέλθουν, ενώ χιλιάδες ακόμη παραμένουν θαυμάζοντας τα αξιοθέατα.

Σύμφωνα με τις αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, η Las Ramblas, που χτυπήθηκε με το βαν, ήταν ο δεύτερος στόχος και η πολυσύχναστη περιοχή του λιμανιού, η οποία καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες που αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια, μπορεί να ήταν ο τρίτος στόχος.

Την Παρασκευή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πυρήνας που εξαρθρώθηκε είχε προγραμματίσει ακόμη μεγαλύτερη επίθεση από τις θανατηφόρες επιδρομές αυτοκινήτων, αλλά είχε αποτράπηκαν από μια τυχαία έκρηξη στο σπίτι όπου προετοιμάζονταν οι βόμβες αερίου, λόγω διαρροής φυσικού αερίου οικιακής χρήσης.

Μια έκρηξη σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν – συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που συνελήφθη μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις – θεωρείται τώρα ότι οφείλεται σε κακό χειρισμό των εκρηκτικών που προετοιμάζονταν για την επίθεση.

Ο οδηγός του βαν ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων την Πέμπτη στη Βαρκελώνη πιθανόν να είναι ακόμη ζωντανός και να διαφεύγει, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

Στο επίκεντρο του ανθρωποκυνηγητού το οποίο έχει εξαπολυθεί βρίσκεται πλέον ο Γιουνές Αμπουγιαακούμπ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο οδηγός.
Ο προηγούμενος κύριος ύποπτος, Μουσά Ουκαμπίρ, είναι ο ένας από τους πέντε τρομοκράτες οι οποίοι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς, δυτικά της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τρομοκρατικός πυρήνας ετοίμαζε μεγαλύτερες επιθέσεις από αυτές τις οποίες τελικώς πραγματοποίησε.

Οι εκρήξεις την Τετάρτη στην πόλη Αλκάναρ, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, στέρησαν από τους τρομοκράτες βασικές εκρηκτικές ύλες.