Σφήνα Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές “κουρδίζει” Μέρκελ-Σουλτς

Σφήνα Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές “κουρδίζει” Μέρκελ-Σουλτς

Παρέμβαση στο προεκλογικό κλίμα στη Γερμανία επιχείρησε με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας την έντονη αντίδραση από το Βερολίνο, επιτυγχάνοντας όμως το στόχο του, να ενοχλήσει το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εντείνοντας την αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με τη Γερμανία κάλεσε τους Τούρκους που ζουν και ψηφίζουν στη χώρα να καταψηφίσουν την Άγκελα Μέρκελ και τους συμμάχους της, στις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αν και με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αποδείξει ότι διαθέτει ικανή παρέμβαση τόσο στην τουρκική κοινότητα της Γερμανίας η οποία μετατρέπεται σε πολιτικό μοχλό πίεσης. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει τη βάση πάνω στην οποία απορρίφθηκαν τα αιτήματα του ίδιου και βουλευτών του να μιλήσουν στους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία για το Δημοψήφισμα.

Διαφήμιση

Η προσπάθεια παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Γερμανίας από τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι πράξη που στην ουσία δικαιολογεί την πολιτική καραντίνα που του έχει επιβληθεί διεθνώς.

Το Βερολίνο απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν τον καλεί

“να μην αναμιγνύεται» στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές”

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους και – πλέον – και του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, κάλεσε τους ομοεθνείς του να μην ψηφίσουν την κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) υπό τον Μάρτιν Σουλτς και το οικολογικό κόμμα «Οι Πράσινοι».

Οι ηγεσίες των συγκεκριμένων κομμάτων έχουν επικρίνει με σφοδρότητα την πολιτική καταστολής που έχει ακολουθήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν θα αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας»

ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξάλλου, μιλώντας σε τοπικές εφημερίδες, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατήγγειλε την «ανάμιξη Ερντογάν» στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια παρέμβασης στην εθνική κυριαρχία της χώρας μας»

είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος προέρχεται από το κεντροαριστερό SPD.