Σειρήνες στο Αιγαίο: 60 παραβιάσεις, μια εμπλοκή με οπλισμένα αεροσκάφη

Σειρήνες στο Αιγαίο: 60 παραβιάσεις, μια εμπλοκή με οπλισμένα αεροσκάφη

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο παρατηρήθηκε σήμερα με μπαράζ 60 παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από συνολικά 14 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκε μια αερομαχία μεταξύ οπλισμένων αεροσκαφών κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης.

Ή ένταση αυτή προβληματίζει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ καθώς αποτελεί συμπεριφορά που δεν έχει καταγραφεί επί χρόνια τέτοια εποχή στο Αιγαίο. Έχοντας de facto αναστείλει το μορατόριουμ πτήσεων τους θερινούς μήνες η πολεμική αεροπορία της τουρκίας οδηγεί στο «κόκκινο» την ένταση πάνω από το Αιγαίο, προβαίνοντας 60 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Συνολικά στον Ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθαν 14 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο ήταν κατασκοπευτικά CN 235 και τα υπόλοιπα ήταν F- 16 που πέταξαν σε ζεύγη.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία εμφανίζεται πλέον συστηματικά μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο με οπλισμένα αεροσκάφη γεγονός το οποίο πολλαπλασιάσει τον κίνδυνο πρόκλησης ενός πιθανού επεισοδίου στον αέρα.

Και σήμερα τα 6 τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα και σε μια περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης τους από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία (εμπλοκή).

Οι 35 παραβιάσεις έγιναν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.