Ισπανία: Πυρήνας 12 ατόμων ετοίμαζε επίθεση με αέριο

Ισπανία: Πυρήνας 12 ατόμων ετοίμαζε επίθεση με αέριο

Στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατικό πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους 12 ατόμων, εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί ή εξουδετερωθεί οι 8, καταλήγουν οι αρχές στην Ισπανία καθώς εξετάζουν τα στοιχεία και ανακρίνουν τους συλληφθέντες για την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη.

Ωστόσο οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε επίθεση με φιάλες αερίου, ενώ εντοπίζουν συνδέσεις ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ όπου ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού πιθανόν να κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη δύο ατόμων, ενός Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ το πρωί ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας με την οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση στη Βαρκελώνη διαφεύγει.

Διαφήμιση

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.