Ο Μουν αδειάζει Τραμπ, κλειδώνει αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο

Ο Μουν αδειάζει Τραμπ, κλειδώνει αποκλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο

Να διασφαλίσει τα βήματα αποκλιμάκωσης που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα και να αποφύγει ενδεχόμενη αναζωπύρωση του μετώπου από εμπρηστικές δηλώσεις προσπάθησε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζε-ιν, ξεκαθαρίζοντας ότι το τελικό πρόσταγμα για ενέργειες στην περιοχή δεν το έχουν οι ΗΠΑ αλλά ο ίδιος.

Σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, που επιδιώκει και επαναπροσέγγιση με την Κίνα, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να επιδιώξει την έγκριση της Σεούλ πριν προχωρήσει σε κάποια κίνηση απέναντι στην εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

«Κανείς δεν μπορεί να λάβει μια απόφαση για στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη δική μας συναίνεση»,

δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Μουν.

Διαφήμιση

Η δήλωση αυτή υπό το πρίσμα της αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών καθιστά σαφές ότι η Νότιος Κορέα αναλαμβάνει τα ηνία και δεν θα επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να καθορίζει την ένταση στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν δηλώσει πως, ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, μια απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Κορέας και αφού έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της»

πρόσθεσε ο Μουν, διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο τοπίο.

Τα πρόσφατα επιθετικά σχόλια του Τραμπ για την ανάπτυξη πιθανών στρατιωτικών επιλογών υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έγιναν με πρόθεση τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησής του.

Ακόμη, παρότρυνε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε άλλες προκλήσεις, λέγοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρότερες κυρώσεις που η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αντέξει αν επιμείνει με την ανάπτυξη των πυρηνικών της όπλων.

«Όλοι οι Νοτιοκορεάτες έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για την ανοικοδόμηση της χώρας που καταστράφηκε μετά τον πόλεμο της Κορέας», συνέχισε και κατέληξε: «Θα αποτρέψω τον πόλεμο με κάθε κόστος. Θέλω να είναι πεπεισμένοι όλοι οι Νοτιοκορεάτες ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».