Ευρώπη-Τουρκία εκτοξεύουν τις πωλήσεις της Gazprom

Ευρώπη-Τουρκία εκτοξεύουν τις πωλήσεις της Gazprom

Πωλήσεις ρεκόρ λόγω των συμφωνιών με την Ευρώπη και της αύξησης της ζήτησης από την Τουρκία, την Αυστρία και τη Γερμανία ανακοίνωσε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ρωσική Gazprom.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία, οι τρεις αυτές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 21% (44,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, bmc).

Από τους κορυφαίους ευρωπαίους πελάτες της Gazprom, μόνο η Ιταλία και η Βρετανία μείωσαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 11,5% φθάνοντας τα 112 bmc.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Gazprome με την Ευρώπη έχουν βελτιωθεί και διευρυνθεί με την εταιρία να ξεπερνάει χρονίζοντα ζητήματα με την Κομισιόν και να υπογράφει συμφωνίες διπλασιασμού του όγκου πωλήσεων μέσα από τον αγωγό Opal στη Γερμανία. Παράλληλα η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία αύξηση τις πωλήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πτώση των πωλήσεων στην Ιταλία αποτελεί προσωρινό φαινόμενο που αποδίδεται στις επισκευές που έγιναν στον αγωγό, ενώ αναμένεται επανάκαμψη των πωλήσεων καθώς η συντήρηση ολοκληρώθηκε.

Την πρώτη θέση ως προς τους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη την κατέλαβε η Αυστρία, αυξάνοντας τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 77,73% , φθάνοντας τα 3,75 bmc. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προηγούνται στις εισαγωγές η Ρουμανία(+165%) και οι χώρες της Βαλτικής , Εσθονία , Λετονία και Λιθουανία, οι οποίες σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 90%, 75% και 125% αντίστοιχα η κάθε μία.

Αυτή η στιγμή για την Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία ο όγκος των εξαγωγών παρά η τιμή του φυσικού αερίου, αναφέρουν στην έκθεση τους με ημερομηνία 14 Αυγούστου οι αναλυτές της Credit Suisse , επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα ενταθεί καθώς οι πωλήσεις του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) το 2018 θα αυξηθούν.