Η Βοσνία-Ερζογοβίνη μπαίνει τώρα σε διαδικασία εισδοχής στο NATO καθώς η Βορειοατλαντική συμμαχία εφαρμόζει πολιτική άμεσης ενίσχυσης της θέσης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη θέλοντας να ανακόψει τη διάθεση επαναπροσδιορισμού σφαιρών επιρροής της Ρωσίας.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στην πΓΔΜ μια τέτοια διαδικασία δεν είναι εύκολο και πολλές φορές δεν είναι και αναίμακτη, καθώς η σύγκρουση NATO-Ρωσίας στα Βαλκάνια έχει κατ επανάληψη οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και κοινωνικές αναταραχές.
Την πορεία προς το NATO αλλά και την πρώτη εστία ένταση επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, απορρίπτοντας την έφεση του γενικού εισαγγελέα της Σερβικής Δημοκρατίας (μίας εκ των δύο οντοτήτων που συγκρουτούν τη χώρα) και αποφάσισε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο σερβοβοσνιακό τμήμα της χώρας ανήκουν στο κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος.
Η απόφαση αφορούσε ειδικά τις εγκαταστάσεις στο όρος Βελίκι Ζεπ και στην πόλη Χαν Πιτζεσάκ.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη, ωστόσο οι ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας τόνισαν ότι θα την αγνοήσουν.
«Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης η οποία δεν θα εφαρμοστεί»
δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νέναντ Στέβαντιτς.
Η απόφαση ήταν αναγκαία ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης για Ένταξη στο NATΟ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Σαν αποτέλεσμα του πολέμου του 1992 – 1995, η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο συστατικές οντότητες: την Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (γνωστή και ως Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία), στην οποία κυριαρχούν εθνικά οι Βόσνοι Μουσουλμάνοι και οι Κροατοβόσνιοι και την Σερβική Δημοκρατία, στην οποία κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι.
Οι Σερβοβόσνιοι αντιτίθενται στην ένταξη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο NATO.
Από το 1998 υπάρχει και η περιοχή του Μπρτσκό που δεν ανήκει σε καμία οντότητα, αλλά υπάγεται απευθείας στην κεντρική κυβέρνηση. Η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διαιρείται περαιτέρω σε 10 καντόνια, ενώ η Σερβική Δημοκρατία είναι ενιαία στη δομή της. Η τοπική αυτοδιοίκηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι οργανωμένη σε δήμους. Κάθε δήμος περιέχει πολλούς οικισμούς μέσα στα όριά του και υποδιαιρείται σε τοπικές κοινότητες.