Φωτιά στο Σκοπιανό από διπλωμάτη της πΓΔΜ

Φωτιά στο Σκοπιανό από διπλωμάτη της πΓΔΜ

Τη θέση ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι ανέτοιμη να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό αποδεικνύει το πρόσφατο αλυτρωτικό ξέσπασμα εξέχοντος διπλωμάτης της γειτονικής χώρας, στον Καναδά, το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αφορά συμμετοχή του γενικού προξένου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Τορόντο, Γιόβικα Παλατσέφσκι (Jovica Palacevski), σε αλυτρωτική εκδήλωση, με την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο,

«παραβιάζεται γι άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ που προβάλλει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ στα εθνικά θέματα, δεν ελέγχει τον μηχανισμό που επί 13 χρόνια έχει διαμορφώσει στο κράτος ο εθνικιστής πρώην πρωθυπουργός Νίκο Γκρουέφσκι.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σκοπιανό: Διαβάζουν την κοινωνία, προετοιμάζουν τη συνεννόηση

Ο κ. Παλατσέφσκι φέρεται να απηύθυνε χαιρετισμό από εξέδρα με πίσω φόντο έναν μεγάλο χάρτη της πΓΔΜ, η οποία «εξαπλώνεται» μέχρι τον Θερμαϊκό, την Καβάλα και τη Φλώρινα, χωρίς να απουσιάζει και ένας τεράστιος ήλιος της Βεργίνας.

Πολλές οι διακηρύξεις της πΓΔΜ για την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού και μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά ουσία μηδέν, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας γενικό πρόξενο της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας στον Καναδά, ο οποίος έλαβε μέρος σε αλυτρωτική εκδήλωση συμπατριωτών του.

Διαβάστε  Ο Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αλλά όχι... ακόμα

Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, η Αθήνα επιπλήττει τα Σκόπια, τονίζοντας ότι παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου και τις αλλαγές προσώπων «φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Υπενθυμίζει δε με σαφήνεια ότι

«απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ» είναι «η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας».

Διαφήμιση