Έμμεση απειλή Τσαβούσογλου για εμφύλιο στο Ιράκ

Έμμεση απειλή Τσαβούσογλου για εμφύλιο στο Ιράκ

Ενα βήμα παραπέρα από τα συνηθισμένα πραγματοποίησε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου στο κουρδικό προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου σε περίπτωση νίκης του “ναι” στο Δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών του Βορείου Ιράκ.

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με το – σε μεγάλο βαθμό αυτόνομο εντός Ιράκ – Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο έχει διαχωρίσει τη θέση του από το παράνομο στην Τουρκία, αποσχιστικό Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τα τμήματα του Κουρδιστάν που βρίσκονται στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν, που θα επιδιώξουν απόσχιση και ένωση σε ενιαίο κουρδικό κράτος.

Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να καλύψεις τις τουρκικές θέσεις και αντιδράσεις πίσω από ένα ευρύτερο μέτωπο, το οποίο όμως δεν υπάρχει, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση.

Διαφήμιση

Αυτό το μήνυμα δεν απευθύνεται τόσο στους Κούρδους, με τους οποίους έχει επαφές -πλέον- η Άγκυρα, αλλά τον διεθνή παράγοντα από τον οποίο ζητάει να πάρει θέση.

Διαφήμιση