Σαφή απάντηση ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ούτε θα επιτρέψει αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών έδωσε η Αθήνα στην Άγκυρα σε απάντηση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης επιχειρώντας να ανοίξει ζήτημα ερμηνείας άρθρων.
H ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ενώ επιχείρησε να θέσει θέμα ερμηνείας των εν ισχύ συνθηκών και παράλληλα του πεδίου εφαρμογής τους.
Μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως της δήλωσης, υπό το πρίσμα του κουρδικού, καθιστά σαφές ότι η Αθήνα δεν δέχεται την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Τουρκίας αλλά και των χωρών της περιοχής, θέση που αν και όχι ευθέως τάσσεται απέναντι στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα εδάφη του Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ενδεχομένως αμφισβήτηση συνθηκών που καθορίζουν το εδαφικό στην περιοχή και συνεπώς θα επηρέαζαν και το Αιγαίο.
Μιλώντας στον Realfm χαρακτήρισε «ακραία» την άποψη του Τούρκου ΥΠΕΞ που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί»
δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μεταφέροντας κατ ουσία την πάγια, θέση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε
«Και θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες οι οποίες ορίζουν και νομικά και τελεσίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα, όμως από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμία τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων. Η δική μας προσπάθεια είναι πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών».