Ενδείξεις αποκλιμάκωσης καταγράφονται στην κρίση της Βορείου Κορέας καθώς με νέες δηλώσεις του ο Κιμ γιονγκ Ουν φαίνεται ότι κάνει αρκετά βήματα πίσω, απαντώντας έτσι τις θέσεις των ΗΠΑ όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.
Η νέα στάση του Κιμ είναι προφανές ότι περιφρονεί τον Ντόναλντ Τραμπ και την εμπρηστική ρητορική του, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ως επίσημη θέση των ΗΠΑ αυτή που εκπορεύεται από άλλες φωνές εντός του Λευκού Οίκου αλλά όχι από τον πρόεδρο.
Ο Κιμ γιονγκ Ουν αν και ενημερώθηκε για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ωστόσο σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η εφαρμογή του δεν θα είναι άμεση.
Ο Κιμ εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν και το συζήτησε με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης, που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους.
Στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το βορειοκερατικό πρακτορείο ειδήσεων, κάλεσε τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης»
φέρεται να είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Δεν αναφέρθηκε σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για το Γκουάμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον αφού, σύμφωνα πάντα με το KCNA, δήλωσε ότι
«θα παρατηρήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων».
Ο Κιμ φάνηκε μάλιστα να κάνει και κάποιο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ. «Προκειμένου να πέσουν οι εντάσεις και να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν πρώτες την κατάλληλη επιλογή», είπε, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους επιλογή εννοούσε.
Συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να ρίξουν τους τόνους με πράξεις, διότι «προκάλεσαν εισάγοντας πολύ σημαντικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα» στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Κάλεσε τέλος την Ουάσινγκτον «να σταματήσει αμέσως τις αλαζονικές προκλήσεις της» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.
Των δηλώσεων Κιμ είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον υπουργό Αμυνας που υποβάθμιζαν τη στρατιωτική απειλή προς τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή της CIA που υποβάθμισε τη σημασία μιας ακόμη δοκιμής πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα καθώς και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμων των ΗΠΑ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι στρατιωτικές επιλογές είναι διαθέσιμες εάν αποτύχει η διπλωματική προσέγγιση.