Κυπριακό: Ο Άιντε παραιτήθηκε, ελπίδες για νέα προσέγγιση

Κυπριακό: Ο Άιντε παραιτήθηκε, ελπίδες για νέα προσέγγιση

Η προαναγγελθείσα παραίτηση του Έσπεν Άιντε από τη θέση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το Κυπριακό υλοποιήθηκε κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο της διάσκεψης του Κραν Μοντάνα και θέτοντας τις βάσεις για μια νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ.

Ο ρόλος του Έσπεν Άιντε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τέθηκε πολλές φορές υπό αμφισβήτηση από την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς τον κατηγόρησε με επιστολή του στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ότι μεροληπτεί υπέρ της Άγκυρας.

«Τους τελευταίους 27 μήνες, με σταθερή προσήλωση, δέσμευση και δημιουργικότητα, ο κ. Άιντε βοήθησε τους δύο ηγέτες (στην Κύπρο) να επιτύχουν πρωτοφανή πρόοδο προς την ανεύρεση βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για την παλιά διένεξη δεκαετιών»

δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.
Ο Έσπεν Άιντε σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας τον Σεπτέμβριο.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Διάλογο με Γιουνκερ θέλει να ανοίξει η Τουρκία

Η τελευταία από πολλές προσπάθειες να βρεθεί λύση για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία στις 7 Ιουλίου, μετά από 10 ημέρες διαπραγματεύσεων σε ένα θέρετρο των Άλπεων στην Ελβετία, όπου παραβρέθηκαν εκτός από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, η Βρετανία και η Τουρκία.

Διαφήμιση