Σαφής επιδείνωση καταγράφεται στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις καθώς η αλβανική προκλητικότητα ανάγκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη λήψη αντίμετρων, γεγονός που έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από μέτωπα.
Αρχής γενομένης από την προσπάθεια των Αλβανών να δημιουργήσουν ζήτημα Τσαμουριάς και τις προκλήσεις με το σήμα του UCK από Έλληνες αλβανικής καταγωγής στο στρατό, η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει κλιμακώσει την προκλητική συμπεριφορά με κλοπές περιουσιών καταπάτηση δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας,
Στην Αθήνα αφού διαπιστώθηκε πλέον προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής μειονότητας τόσο με την παράνομη κατάσχεση και απεμπόλιση περιουσιών όσο και μέσω της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων που παρενοχλούν ή/και υποσκάπτουν την ενότητα της κοινότητας, αποφασίστηκε η αφαίρεση της υπηκοότητας από παράγοντες που συνεργάζονται με το αλβανικό καθεστώς.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το οποίο δεν έχει διαψευστεί, στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, βρίσκεται μακροσκελής λίστα με ονόματα ομογενών της Χειμάρρας, που έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά συνεργάζονται με τις αλβανικές αρχές κατά των εθνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή.
Πρόσφατα, ο κ. Σκουρλέτης υπέγραψε την αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από τον ανεκδιήγητο δήμαρχο Χειμάρρας, Γκιόργκι Γκόρο, στενό συνεργάτη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στα σχέδια του για πλήρη αφελληνισμό της περιοχής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια.
Της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών προηγήθηκε αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, που έκρινε πως ο δήμαρχος Χειμάρρας «ανέλαβε δημόσια υπηρεσία στην αλλοδαπή, αντίθετη προς τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην «Black List» των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, περιλαμβάνονται Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημογέροντες (κοινοτάρχες) του Δήμου Χειμάρρας, δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, που πρωτοστατούν στην υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε ομογενείς και σήμερα θεωρούνται «φιλέτα» της -λεγόμενης –αλβανικής Ριβιέρας.
Κλίμα τρομοκρατίας κατά της ελληνικής μειονότητας
Η εθνικιστική έξαρση που είχε αρχίσει να επανεμφανίζεται κατά την τεταμένη προεκλογική περίοδο στην Αλβανία, εντάθηκε και μετουσιώθηκε σε πράξη αμέσως μετά την επανεκλογή του σοσιαλιστή υπερεθνικιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η προσέγγιση του οποίου με την ηγεσία του Κοσόβου προκαλεί ανησυχία για τη στθαρότητα της περιοχής.
Σύμφωνα με ένα πρόχειρο ημερολόγιο δραστηριότητας τα Τίρανα ξεκίνησαν στις γνωστές πρακτικές πίεσης των Ελλήνων της Χειμάρρας με την αποστολή ειδοποιητηρίων κατεδάφισης στις 17/7/2017 σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο χωριό Δρυμάδες, από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» -που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού-, τα οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της αλβανικής κυβέρνησης.
Οι αλβανικές μεθοδεύσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατά την πρόσφατη εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα δήλωσε:
«Μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Με ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει στην Αλβανία πως η ευρωπαϊκή προοπτική της, συνεπάγεται στον σεβασμό και στην προσήλωση των Τιράνων στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις αρχές του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων.
«Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.»
επισημαίνει η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών.