Φλέγεται η Αττική: Κάλαμος, Βαρνάβας, Καπανδρίτι και Μαραθώνας

Φλέγεται η Αττική: Κάλαμος, Βαρνάβας, Καπανδρίτι και Μαραθώνας

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ο νομός Αττικής καθώς η φωτιά από τον Κάλαμο πέρασε στον Βαρνάβα, ενώ υπάρχουν νέα μέτωπα σε Καπανδρίτι-Μαραθωνα, τα οποία ανησυχούν τις αρχές. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας μάχονται για τον έλεγχο και περιορισμό των εστιών. Παράλληλα ανακριτικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών επεξεργάζονται υπόθεση εργασίας για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν δωθεί στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Στη μάχη συμμετέχουν ενεργά και οι ένοπλες δυνάμεις με δυνάμεις της αεροπορίας στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και του Μηχανικού να επιχειρούν σε συντονισμό με την πυροσβεστική.

Στα τρία μέτωπα επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 στρατιωτικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ συν 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα των ενόπλων δυνάμεων ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ρίψεις νερού να έχουν περιορίσει το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Διαφήμιση

Προβληματισμό για τα δυο μέτωπα που εκδηλώθηκαν σε κοντινή απόσταση στον Μαραθώνα, σε ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, εκφράζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αν και η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε τα χειρότερα. Για τα αίτια των εν λόγω πυρκαγιών γίνεται έρευνα από Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Μάλιστα αν ο άνεμος συνεχίσει να πνέει με την ίδια φορά, οι κάτοικοι λένε ότι θα απειληθεί και το Μικροχώρι και οι εκεί κατοικίες που δεν είναι λίγες.


Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Δύο στρατόπεδα, δύο κατασκηνώσεις και ένα μοναστήρι χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα.

Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο είναι πλέον σε ύφεση, αν και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Από χθες οι φλόγες έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερες από 20 οικίες.

Ανησυχία προκάλεσε το blackout στην περιοχή του Κάλαμου καθώς διέκοψε τη λειτουργία αντλιοστασίων και κατέστησε ανέφικτο τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων από τους κρουνούς.

Στον Κάλαμο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ενώ στην περιοχή του Βαρνάβα, ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάστασή της αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Διαφήμιση