Β. Κορέα: Παρέμβαση-σφραγίδα Σι σε Τραμπ για να κατέβουν οι τόνοι

Β. Κορέα: Παρέμβαση-σφραγίδα Σι σε Τραμπ για να κατέβουν οι τόνοι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ το Σάββατο, μετά από την κλιμάκωση της ρητορικής κυρίως από την Ουάσιγκτον και προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος που αποτελεί τον ισχυρότερο παίχτη στην σκακιέρα της περιοχής, κατέστησε σαφές ότι ζητά τόσο από τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον Κιμ γιονγκ Ουν κινήσεις αποκλιμάκωσης, πρώτα σε επίπεδο ρητορικής, θέλοντας να βάλει χαλινάρι στις καθημερινές προβοκάτσιες που ανεβάζουν το γεωπολιτικό θερμόμετρο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Σι Ζινπίνγκ είπε στον Ντόναλντ Τραμπ:

“Σε αυτή τη φάση, οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να αυτοπεριοριστούν και να αποφύγουν λέξεις και πράξεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.”

Η παρέμβαση του Κινέζου προέδρου με το ειδικό βάρος που έχει λόγω της εγγύτητας και της εμπλοκής αλλά και στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του διεθνούς status της Κίνας είναι προφανές ότι αποτελεί μήνυμα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε το G7 μέσω twitter

Αν και η τοποθέτηση ίσως αποστάσεων είναι συνηθισμένη από την Κίνα σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών αποτελεί στην ουσία την κινεζική σφραγίδα και το όριο για την ενεργοποίησή της δικής της διπλωματίας.