Ανησυχία για Β.Κορέα στην ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας

Ανησυχία για Β.Κορέα στην ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κρίση στη Βόρειο Κορέα όπως προκύπτει και από την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της Ε.Ε. από την αρμόδια επίτροπο Φεντερίκα Μονγκερίνι.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 14 με ατζέντα τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση για τις δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Διαβάστε  Τραμπ και Κιμ γράφουν ιστορία στη Σιγκαπούρη

Η Πιονγιάνγκ απείλησε να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει την Τρίτη πως η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει τους Αμερικανούς ή συμμάχους τους.

Ανταπαντώντας, η Πιονγιάνγκ δημοσιοποίησε σχέδιο επίθεσης στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως εάν ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

Διαβάστε  Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Διαφήμιση