War games: Τρέχουν σενάρια προσομοίωσης επίθεσης στο Γκουάμ

War games: Τρέχουν σενάρια προσομοίωσης επίθεσης στο Γκουάμ

Το νησί Γουάμ που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολεμικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ και της Πιονγιάνγκ, με τον κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα δημοσιεύματα να διαμορφώνουν εικόνα πολέμου εν αναμονή, μετρώντας ακόμα και χρόνο που χρειάζονται οι πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα για να πλήξουν το νησί που αποτελεί αμερικανική επικράτεια αν και βρίσκεται στο σύμπλεγμα της Ωκεανίας.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων που επικαλούνται έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ το νησί Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη Βόρεια Κορέα με τους πυραύλους να εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μόλις 14 λεπτά για πλήξουν τη νήσο.

Το Γκουάμ, το οποίο ανήκει στην αμερικανική επικράτεια και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Φιλιππίνων, αποτελεί τον πιο κοντινό στόχο για τη Βόρειο Κορέα, ενώ παράλληλα είναι στρατηγικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς από κει επιχειρούν τα stealth βομβαρδιστικά B-1b.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου ασφαλείας της νήσου, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι κάτοικοι θα έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως, χάρη στις προειδοποιητικές σειρήνες που έχουν εγκατασταθεί σ’ όλα τα σημεία του νησιού.

Διαβάστε  Κορέα: Συμφωνία αποπυρηνικοποίησης

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε προσφάτως τις ΗΠΑ, πως εφόσον συνεχίσουν την επιθετική ρητορική, τότε το καθεστώς θα πλήξει με πυραύλους το αμερικανικό νησί.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι όποιος απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «πυρ και δέος».

Η αμερικανική αεροπορική βάση στο Γουάμ ανακοίνωσε ήδη ότι διεξάγει γυμνάσια για ενδεχόμενο βομβαρδισμό, που πρακτικά αποτελεί απειλή πολέμου, με την κωδική ονομασία #FlightTonight, που αποτελεί τον κωδικό για βομβαρδισμό με μη συμβατικά όπλα.

Ότι πρέπει να ξέρετε για τη Γκυοάμ

Το Γκουάμ βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 13 28 N, 144 47 E. Έχει έκταση 549 τ.χλμ. και ακτογραμμή μήκους 125,5 χλμ. Είναι ηφαιστειογενές νησί, περικλειόμενο από κοραλλιογενείς υφάλους. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Οι ακτές της είναι απότομες, με στενές πεδιάδες στις βόρειες ακτές, χαμηλούς λόφους στο κέντρο και βουνά στο νότιο τμήμα του νησιού.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 160.378 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2013. Κατατάσσεται 193ο στον κόσμο. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0,54% (εκτίμηση 2015). Ρυθμός γεννήσεων 16,82 γεννήσεις/1000 άτομα πληθυσμού και θανάτων 5,12 θάνατοι/1000 άτομα πληθυσμού (εκτίμηση 2015). Το 37,1% του πληθυσμού ανήκουν στην τοπική φυλή Τσαμόρο, το 26,3% είναι Φιλιππινέζοι, το 6,9% λευκοί και το υπόλοιπο είναι Κινέζοι, Ιάπωνες, Κορεάτες κ.ά. Το 85% είναι, ως προς το θρήσκευμα Ρωμαιοκαθολικοί. Επίσης, υπάρχουν 738 Μάρτυρες του Ιεχωβά[2]. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2015, το προσδόκιμο ζωής στους άνδρες είναι 75,94 χρόνια, στις γυναίκες 82,21 χρόνια και στο σύνολο του πληθυσμού τα 78,98 χρόνια.

Το ΑΕΠ της περιοχής είναι $ 2.500.000.000 (184η στον κόσμο) (εκτ.2005). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι $15.000 (εκτ. 2005). Η οικονομία του Γκουάμ στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό (ειδικά από την Ιαπωνία) και στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Οι τελευταίες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της έκτασης του νησιού. Το 2004 οι εξαγωγές της χώρας ήταν $ 45.000.000 ενώ οι εισαγωγές ήταν $ 701.000.000.

Διαβάστε  Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Κυβερνήτης από τις 3 Ιανουαρίου 2011 είναι ο Έντι Κάλβο έπειτα από τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 2 Νοεμβρίου 2010. Ο Ρεπουμπλικανός Κάλβο εξελέγη με ποσοστό 50,7% των ψήφων έναντι 49,3% για τον Καρλ Γκουτιέρες από το Δημοκρατικό Κόμμα[3]. Έπειτα από την επαναληπτική καταμέτρηση των ψήφων, στις 6 Νοεμβρίου 2010, νικητής των εκλογών ανακηρύχθηκε ο Κάλβο, με διαφορά 487 ψήφων από τον αντίπαλό του. Ειδικότερα, ο Κάλβο έλαβε 20.066 ψήφους και ο Γκουτιέρες 19.579.

Διαφήμιση