Παρέμβαση στο προεκλογικό σκηνικό στη Γερμανία με άμεση επίδραση και στην ελληνική πολιτική σκηνή πραγματοποιεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα στήριξης του ESM στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί success story, ενώ ανοίγει τη συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση τοποθετείται στα μέσα του 2018.
Η παρέμβαση όμως του Κλάους Ρέγκλινγκ έχει πάντα ιδιαίτερη σημειολογία και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες δεν είναι πάντα ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αν και όσα διατυπώνει έχουν σίγουρα και “ονομαστική” αξία αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η μόνη ή τελική τους αποτίμηση.
Στις δηλώσεις του καθιστά σαφές ότι ο ESM δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για τη διάσωση χωρών αλλά ως εχέγγυα για τη λήψη δανείων από τις αγορές και το κόστος των οποίων πληρώνουν οι λήπτριες χώρες.
Στο άρθρο του υπεραμύνεται του ρόλου του ESM και αντικρούει «γερμανικά» επιχειρήματα ότι κάνει «κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» και πως λειτουργεί «εκτός νόμου», υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου. Αν δεν υπήρχε σημειώνει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα είχαν πιθανότατα βγει εκτός ευρώ σε μια χαοτική κατάσταση που θα δημιουργούσε ρίσκα μετάδοσης για την ακεραιότητα του ευρώ.
Ο εκ. Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά την Ελλάδα “ειδική περίπτωση”. Όπως ανέφερε, η χώρα είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα και την πιο αδύναμη διοίκηση. Για αυτό το λόγο συνεχίζονται οι προσπάθειες σταθεροποίησης, ακόμη και κατά την έβδομη χρονιά του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ακόμα πως η Ελλάδα μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε «success story», αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Δήλωση η οποία απηχεί την πάγια πολιτική στρατηγική του “καρότου και μαστιγίου” και η οποία εντάσσεται στη γερμανική φιλοσοφία του πειθαναγκασμού και η διατύπωσή της αποτελεί μήνυμα διατήρησης του ισχυρού δεσμού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Υποστήριξε πως οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού του ESM με επιτόκια στο 1% και με λήξεις των δανείων έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια- επιτρέπουν στη χώρα να ξεπεράσει μια βαθιά κρίση χωρίς κόστη για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της ευρωζώνης. Επιπλέον, οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν αυτό εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Στη χορήγηση των δανείων, ο μηχανισμός αντέγραψε τις μεθόδου του ΔΝΤ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν μόνο σε αντάλλαγμα αυστηρών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Αλλά στη χρηματοδότηση των δανείων, ο ESM λειτουργεί κάπως διαφορετικά από το Ταμείο. Το οποίο παίρνει τα χρήματα από τα δάνειά τους προς τις κεντρικές τράπεζες των μελών του.
Ο ESM ωστόσο, επεσήμανε ο επικεφαλής, έχει λάβει έγκριση για συνολικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ από τα 19 μέλη του. Πάνω από 80 δισ. από αυτά, έχουν δοθεί. Ωστόσο ο μηχανισμός δεν χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια που έχει λάβει για να χορηγήσει δάνεια. Αντ’ αυτού, τα χρήματα λειτουργούν ως εγγύηση που στηρίζει την εξαιρετική βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ESM. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δανειστεί χρήματα με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τα δάνειά του.