Η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική των τραπεζών του Κατάρ

Η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική των τραπεζών του Κατάρ

Σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook των τραπεζών του Κατάρ η Moody’s λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην εσωτερική οικονομία αλλά και στη συμπεριφορά των διεθνών καταθετών.

Το Κατάρ – το οποίο αντιμετώπισε έναν αποκλεισμό από τις γειτονικές χώρες αφού αρνήθηκε να δεσμευθεί για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση, η οποία, αν παραταθεί, “θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες εκροές ξένων καταθέσεων και άλλων εξωτερικών χρηματοδοτήσεων”, αναφέρει η Moody’s.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Το CNBC ανέφερε ότι η Moody’s «ανησυχεί για την ικανότητα των τραπεζών να έχουν πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση» και υποστήριξε ότι οι εκροές ξένων καταθέσεων θα μείωναν τα αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών του Κατάρ.

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στο 2,4%, μια απότομη πτώση από το 13,3% που απολάμβανε κατά την περίοδο 2006 – 2014.

Διαβάστε  Η Τουρκία σέρνει την ΟΙΣ σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις στη Μέση Ανατολή

Οι κυρώσεις της ομάδας των τεσσάρων έχουν πλήξει το Κατάρ, αποκαλύπτοντας πόσο βαριά η χώρα βασίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση και έσοδα από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, η Ντόχα απορρίπτει τις απαιτήσεις των τεσσάρων όπως αυτές διατυπώθηκαν, ενώ τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ali Sharif al-Emadi, δήλωσε:

“Έχουμε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ύψους 250 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έχουμε αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ και έχουμε στρατηγικό αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών.”