Στα επίπεδα του 1 τρισ. ανέρχονται παγκοσμίως οι ζημίες που προκλήθηκαν στις μετοχές από την κλιμάκωση του πολέμου δηλώσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Πιονγιάνγκ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και του ελβετικού φράγκου, ενώ εισροές καταγράφηκαν στο γεν, και τα κρατικά ομόλογα.
Υπό το σκιά της εμπρηστικής ρητορικής του προέδρου των ΗΠΑ και με τη διεθνή κοινότητα σε crisis management, οι μετοχές παγκοσμίως υποχώρησαν, οδεύοντας να σημειώσουν τη χειρότερη εβδομάδα από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Με διαρκείς δηλώσεις από το twitter και σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταφέρει να σπείρει πανικό στα χρηματιστήρια και να θέσει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της διεθνούς διπλωματικής προσπάθειας για ειρηνική αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.
Εξίσου εμπρηστικές και οι αντιδράσεις της Πιονγιάνγκ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν διαρκώς και η ένταση κλιμακώνονται το γεν σκαρφάλωσε στα υψηλά 8 εβδομάδων στα 108,91 έναντι του δολαρίου.
Το γεν τείνει να ενισχυεται σε περιόδους γεωπολιτικής ή οικονομικής έντασης, καθώς η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερης διεθνής πιστωτής στον κόσμο και η προσδοκία είναι ότι Ιάπωνες επενδυτές θα επαναπατρίσουν τους πόρους τους σε περίπτωση κρίσης.
Το ελβετικό φράγκο έχει επωφεληθεί επίσης. Πριν από δύο εβδομάδες είδε τη μεγαλύτερη πτώση του έναντι του ευρώ από τις αρχές του 2015. Αυτή την εβδομάδα, όμως, κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2016.
Και στις αγορές ομολόγων, τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα το bund διαπραγματεύονταν στις υψηλότερες τιμές τους από τον Ιούνιο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας “φόβου” VIX, που αποτελεί βαρόμετρο της διαμόρφωσης της τάσης έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, κίνηση που αποκαλύπτει σημαντικό γεωπολιτικό stress.
Ο κινεζικός δείκτης μεταβλητότητας VXFXI έχει γράψει σημαντική άνοδο από τον Ιανουάριο του 2016, φτάνοντας τώρα στο υψηλότερο επίπεδο του 7μήνου.
Οι αγορές πάτησαν το panic button
Στη Wall Street οι δείκτες άνοιξαν με κέρδη την Παρασκευή αντιδρώντας στο βίαιο sell off του τελευταίου τριημέρου, ωστόσο δύσκολα θα αναστρέψουν τις σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες που έχουν ήδη καταγράψει.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones αναμένεται να σημειώσει απώλειες 0,9%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο. Ο ευρύτερος S&P προβλέπεται να απολέσει 1.4%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο.
Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει 1.8% σε εβδομαδιαία βάση, τις μεγαλύτερες από τον Ιούνιο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία αμερικανικά χρηματιστήρια βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και η Fed ακολουθεί πολιτική περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και νόδου των επιτοκίων.
Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας έγραψε απώλειες 1,8% υποχωρώντας σε χαμηλό 11,5 εβδομάδων, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες για την εβδομάδα είναι σχετικά περιορισμένες και φτάνουν το 3,2%.
Ο ASX 200 στην Αυστραλία γράφει ημερήσιες απώλειες 1,3%, και 0,6% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 1,6% και 1,9% αντίστοιχα.
Κινεζική κρατική εφημερίδα ανέφερε την Παρασκευή ότι η Κίνα θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα παραμείνει ουδέτερη εάν η Βόρεια Κορέα εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει το καθεστώς του Κιμ γιονγκ Ουν αν επιτεθούν απρόκλητα οι ΗΠΑ.
“Αυτή η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται σε μια στιγμή κρίσης της Κούβας για Πυραύλους αυτής της γενιάς”, γράφει σε σημείωμα ο πρώην οικονομολόγος της ING Robert Carnell.
Το ενεργητικό ασφαλούς ασφάλειας της αγοράς, το χρυσό XAU =, έφθασε στο τελευταίο δίμηνο υψηλό της αξίας 1.288 δολαρίων ανά ουγγιά. Αυξήθηκε πάνω από 2 τοις εκατό στις προηγούμενες δύο συνεδρίες, και έχει οριστεί για ένα εβδομαδιαίο κέρδος 2,25 τοις εκατό.
Το αργό πετρέλαιο (WTI) υποχώρησε 0,9% στα 48,16 δολάρια ανά βαρέλι, οδεύοντας για εβδομαδιαίες ζημιές 2,9%, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς και της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων.
Το Brent γράφει απώλειες επίσης 0,9% στα $51,44, μετά την πτώση της τάξης του 1,5% την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να καταγράψει εβδομαδιαίες απώλειες 1,9%.
Ο χαλκός σημειώνει την πρώτη εβδομαδιαία του πτώση σε πέντε εβδομάδες.
Ιδιαίτερα άσχημες είναι και οι επιδόσεις των ETF των αναδυόμενων αγορών, τάση που αναλυτές αποδίδουν επίσης στην κρίση στην κορεατική χερσόνησο.