Σε θολό τοπίο επιχειρεί η αμερικανική και διεθνής διπλωματία στη Βόρειο Κορέα καθώς το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ και οι αντίστοιχου ύφους απαντήσεις τα κρατικά media της Πιονγιάνγκ έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον εύφλεκτο και πολυπαραγωγικό σκηνικό κλείνοντας διαύλους επικοινωνίας και πυροδοτώντας ξεσπάσματα. Οι εκατέρωθεν απειλές για επιθέσεις πήραν στν ουσία των πρωταγωνιστικό ρόλο από τις κυρώσεις του ΟΗΕ και έστρεψαν τους προβολής της δημοσιότητας στην αντιπαράθεση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχείρησε να στήσει σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έντονες και πολυμέτωπες εσωτερικές πιέσεις.
Ωστόσο, διπλωματικά η κινητικότητα εστιάζεται στις πρωτοβουλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, της εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι και στις δράσεις των Φιλιππίνων, της Κίνας και της Ρωσίας που έχουν απρόσκοπτες προσβάσεις στον Κιμ γιονγκ Ουν, τους συμβούλους του και τα κρίσιμο μέγεθος ώστε να παίξουν ρόλο εγγυητών.
Σε αυτό το ασταθές πλαίσιο οι διπλωματικές ενέργειες πολλές φορές δυναμιτίζονται από τις πολιτικές ιαχές που αν και έχουν διαφορετικό ακροατήριο επιτυγχάνουν να υποσκάψουν τη διαπραγματευτική αξιοπιστία των “αγγελιοφόρων”.
Σε πρώτη φάση η ρητορική κατάφερε να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων, ενώ είναι προφανές ότι επαναφέρει την ανασφάλεια σε οικονομία και αγορές. Παράλληλα προκαλεί και πολιτικές αντιδράσεις δυσχεραίνοντας ακόμα και συμμαχικές σχέσεις, η εκτόξευση του γεωπολιτικού ρίσκου έχει κατά παράδοση πιο μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Οι πρώτες ενδείξεις καταγράφονται ήδη στον δείκτη φόβου VIX ο οποίος σημειώνει ραγδαία άνοδο αν και ακόμα δεν είναι σε περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας που θα πυροδοτούσε σενάρια παρατεταμένου sell-off.
Διαβάστε επίσης: Μέρκελ-Γκουτιέρες άδειασαν δημοσίως τον Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να διασφαλίσει το status του Ρεξ Τίλερσον, της Νίκι Χέιλι, της Ρωσίας και της Κίνα, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι έχουν κάνει “καταπληκτική δουλειά” και ότι τους έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη”. Ο ίδιος διατήρησε όμως την παρέμβασή του θέλοντας να αποδείξει ότι έχει τον έλεγχο και τη δύναμη να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και οι κυρώσεις είναι ένα μεγάλο επίτευγμα ωστόσο “δεν θεωρώ ότι θα είναι όσο αποτελεσματικές όσο πιστεύουν κάποιοι”. Εδραιώνοντας αυτή τη βάση ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε με τη γνωστή εμπρηστική ρητορική του απειλώντας.
Αν και αν ερμηνευτούν προσεκτικά οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στέλνουν πολλά μηνύματα και σχετικά καθαρά, παράλληλα προκαλούν σύγχυση για την ισχύ του κάθε μηνύματος και το τελικό νόημά τους.
Διαβάστε επίσης: Ο Κιμ το πολιτικό σωσίβιο του Τραμπ
Προς επίρρωση των δηλώσεων Τραμπ παρενέβη στη συνέχεια οα υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, ο οποίος αν και είχε φανεί να επενδύει στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εν τέλει έκανε λόγο αποτελέσματα από τις ενέργειες Τίλερσον-Χέιλι στο διπλωματικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την πίστη του για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.
Αντιδράσεις
Ενώ η αμερικανική διπλωματία προσπαθεί να βρει βηματισμό και να απεξαρτηθεί από τα προβλήματα που δημιουργεί η εμπρηστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, η αδυναμία εκπομπής διακριτού στίγματος και καθαρού σήματος από τις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων, εταίρων ακόμα και του ΟΗΕ.
Ξεκινώντας από τους εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και του γγ του ΟΗΕ που εξέφρασαν ανησυχία για τη ρητορική που χρησιμοποιείται σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η ομάδα των αντιτιθέμενων στην αμφιλεγόμενη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ διευρύνεται.
Οι ΗΠΑ παράλληλα κινούνται περιφερειακά αντλώντας στήριξη και επιχειρώντας να ισχυροποιήσουν το μέτωπο. Σε αυτό το πλαίσιο επιτεύχθηκε η δημόσια στήριξη από την Αυστραλία, ο πρωθυπουργός της οποίας δεσμεύτηκε για την ενεργοποίησης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τη Βόρειο Κορέα.
Αν και η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, εν τούτοις αποτελεί μια κίνηση υψηλής σημειολογίας που ασκεί πίεση και δεν προβοκάρει ντε φάκτο τη Βόρεια Κορέα.
Οι επιπτώσεις
Η πολεμική ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και η υψηλών τόνων αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ έχει πλέον ευθύ και ισχυρό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια και τα χρηματιστήρια να εγκαταλείπουν την τροχιά ρεκόρ στην οποία βρίσκονταν.
Διαβάστε επίσης: Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι αγορές σε virtual reality. Ποιός πληρώνει το κρυμμένο ρίσκο
Ο συνδυασμός της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου με την προοδευτική αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τη Fed στις ΗΠΑ αλλά και με τις πιέσεις ου δέχεται η ΕΚΤ για εγκατάλειψη της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είναι παράγοντες που επιδρούν σωρευτικά στο ρίσκο και αναγκάζουν τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους.
Το μείγμα εξελίξεων και τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι παράγοντες των οποίων οι επιπτώσεις αναμένονται μεσομακροπρόθεσμες, ενώ παραδοσιακά οι υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αντίκτυπο και στο οικονομικό κλίμα και τη δραστηριότητα.