Σε fast track η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Σε fast track η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας με στόχο την ένταξη στο QE και την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι ελληνικές τράπεζες περιόρισαν κατά 3,3 δισ. την έκθεσή τους στον ELA στα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA υποχώρησε στα 34,6 δισ. ευρώ, από 37,9 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Διαβάστε  Eurobank: Ψηφιακός μετασχηματισμός με συνεργάτη την COSMOTE

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανερχόταν σε 40,7 δισ. στα τέλη Μαΐου, 42,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και 42,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Διαφήμιση

Σημειώνεται ότι στις 2 Αυγούστου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 38,9 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Διαβάστε  Moody's για τράπεζες: Το 55% των εποπτικών κεφαλαίων είναι... "αέρας", γι αυτό δεν μειώνονται τα NPL

Οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν παράλληλα τη συμφωνηθείσα στα capital action plans απεοεπένδυση από τομείς μη-κύριας δραστηριότητας και θα περιορίσουν την έκθεσή τους εκτός της χώρας για την άντληση κεφαλαίων και τη βελτίωση των δεικτών.

Διαφήμιση