Η ΕΕ έχει σε black list 160 Βορειοκορεατές και εταιρίες

Η ΕΕ έχει σε black list 160 Βορειοκορεατές και εταιρίες

Τη λίστα των προσώπων και εταιριών που πλήττονται από τις κυρώσεις για τη Βόρεια Κορέα διεύρυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνέχεια του σχετικού ψηφίσματος που υιοθέτησε με ομοφωνία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. διευρύνουν συνεχώς τον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων από τη Βόρεια Κορέα που αντιμετωπίζουν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που τυχόν διαθέτουν στην επικράτειά της και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, εν μέσω των επανειλημμένων παραβιάσεων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με στόχο να πληγούν κυρίως τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις εξαγωγές της ασιατικής χώρας.

Συμμορφούμενα προς αυτή την απόφαση του ΟΗΕ, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. γνωστοποίησαν σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες ότι εννέα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες προστέθηκαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα – συμπεριλαμβανομένης της βορειοκορεάτικης κρατικής τράπεζας Foreign Trade Bank (FTB).

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Η απόφαση αυξάνει τον συνολικό αριθμό των Βορειοκορεατών που υφίστανται κυρώσεις από την ΕΕ στους 103 και τον αριθμό των οντοτήτων στις 57.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε εξάλλου ότι προτίθεται να εργαστεί για να τεθούν σε εφαρμογή το ταχύτερο και άλλες πρόνοιες της απόφασης του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα εμβάσματα Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό προς την πατρίδα τους.

Διαβάστε  Επίσκεψη Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα, αύριο