Φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος λόγω επαναπατρισμού τρομοκρατών

Φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος λόγω επαναπατρισμού τρομοκρατών

Οι στρατηγικές ήττες του Ισλαμικού Κράτους σε Ράκκα και Μοσούλη και η διακοπή χρηματοδότησή του από ισχυρά χρημαοικονομικά κέντρα στο πλαίσιο αλλαγής της διεθνούς πολιτικής στη Μέση Ανατολή αναγκάζει πολλούς μαχητές που προέρχονταν από την Ευρώπη να αναζητήσουν μονοπάτι επιστροφής, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αλλαγή ιδεολογίας, πολλές φορές μάλιστα επιστρέφουν ως “μοναχικοί λύκοι”.

Η έντονη ροή προσφύγων από τον Μεσογειακό της Λιβύης-Ιταλίας αποτελεί την ιδανική κάλυψη για την εισροή πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη, γεγονός που σε συνδυασμό με την εμπεδωμένη στρατηγική του για μεμονωμένα χτυπήματα στη Δύση προκαλεί ανησυχία στις αρχές.

Διαβάστε  Ο ISIS πίσω από επίθεση αυτοκτονίας με 14 νεκρούς στη Συρία

Πριν λίγες ημέρες η Ιντερπόλ είχε στείλει κατάλογο με 173 εν δυνάμει βομβιστών αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους στις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας. Στους καταζητούμενους τζιχαντιστές συμπεριλαμβάνονται και έξι ύποπτοι από την Ευρώπη. Στον κατάλογο των υπόπτων βρίσκονται Ιρακινοί, Βορειοαφρικανοί, αλλά και Μπαγκλαντεσιανοί.

Διαφήμιση

Ο κατάλογος αυτός απεστάλη με την προειδοποίηση ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει πιθανότατα στείλει κρυφά στην Ευρώπη τζιχαντιστές για να προβούν σε τρομοκρατικές πράξεις. Όπως και να έχει, οι υπηρεσίες ασφαλείας όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην επιτήρηση δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη

Νεότερα στοιχεία έχουν αναγκάσει τη Europol να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού τα τελευταία 24ωρα, καθώς επιθέσεις όπως αυτή στη Γαλλία εντείνουν την ανησυχία, ενώ ανακυκλώνεται και σενάριο για σχεδιαζόμενη επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό της Ευρώπης.

Οι πληροφορίες με βάση τις οποίες η Europol έχει κηρύξει κόκκινο συναγερμό οδηγούν στην εκτίμηση πως σχεδιάζεται αλυσίδα επιθέσεων εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε  Οι κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν προς τις ΗΠΑ, πίσω από τις απειλές

Ας σημειωθεί ότι

Διαφήμιση