Μεταναστευτικό: 2300 μετανάστες από Μαρόκο και Λιβύη σε Ισπανία-Ιταλία

Μεταναστευτικό: 2300 μετανάστες από Μαρόκο και Λιβύη σε Ισπανία-Ιταλία

Αν και γενικά οι προσφυγικές ροές καταγράφονται μειωμένες συγκριτικά με το 2016 και αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για επέλαση μεταναστών από την Αφρική φέτος, εν τούτοις γεγονότα καταδεικνύουν αύξηση των πιέσεων και δοκιμάζουν τις αντοχές και ανοχές των χωρών υποδοχής και του ευρωπαϊκού συστήματος, στιγμή μάλιστα που η ΕΕ έχει αρχίσει να κινείται πιο επιθετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξημένων ροών και της δράσης κυκλωμάτων διακινητών.

Περίπου 1000 μετανάστες από την Αφρική έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στην επικράτεια της Ισπανίας, ανέφερε το RIA Novosti την Τρίτη. Περίπου 300 άτομα κατάφεραν να περάσουν τον ψηλό φράχτη στο Μαρόκο, σύμφωνα με μια έκθεση του EFE.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες έριξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα στο μαροκινό και ισπανικό στρατιωτικό προσωπικό που φυλάσσει τα σύνορα. Περίπου 10 αξιωματικοί από τις μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας και τρεις αξιωματικοί από την ισπανική πολιτοφυλακή τραυματίστηκαν.

Διαβάστε  Η Ιταλία επιστρέφει από την Άβυσσο: Συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση

Είναι η δεύτερη απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων της Βορείου Αφρικής στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα αυτή την εβδομάδα. Σχεδόν 200 παράνομοι μετανάστες διέσχιζαν τα σύνορα μέσω της θέσης ελέγχου Tarahal τη Δευτέρα. Η αστυνομία δεν κατάφερε να τους σταματήσει.

Παράλληλα, σχεδόν 1.300 μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης μεταξύ της 21ης Ιουλίου και της 6ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Διαβάστε  Ανάσα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου μετά τις δηλώσεις Τρία

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών οι οποίοι έχουν διασωθεί το 2017 έφθασαν έτσι τους 12.420, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ.

Κατά τον οργανισμό, συνολικά 116.692 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πλέον φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέσα στο 2017, το 83% εκ των οποίων στην Ιταλία.

Διαφήμιση