Και ο Ματίς στη γραμμή Τραμπ κατά Κιμ, μόνος ο Τίλερσον

Και ο Ματίς στη γραμμή Τραμπ κατά Κιμ, μόνος ο Τίλερσον

Σε αλλαγή στάσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα οδηγείται η αμερικανική διπλωματία διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, την Τετάρτη, καθώς με δηλώσεις του ακολούθησε τον Ντόναλντ Τραμπ εγκαλώντας την απομονωμένη χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, ενώ σε μερικές ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε επιλέξει να χαλαρώσει τα προαπαιτούμενα για την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων εστιάζοντας στη διακοπή δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

Το κλίμα επιβάρυνε την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι εφόσον κλιμακώσει τις απειλές της για χρήση πυρηνικών, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά».

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην εκτοξεύει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ ξανά»

διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κορέα: Το κακό προηγούμενο των Συνόδων Κορυφής

Σε συνέχεια αυτή των δηλώσεων ο Τζέιμς Μάτις επανήλθε καλώντας τη Βόρεια Κορέα “να παραιτηθεί από κάθε απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων”

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρέπει να σταματήσει να απομονώνεται και να παραιτηθεί από κάθε απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων»,

τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε ανακοίνωσή του και προσθεσε.

«Η ΛΔΚ πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη σχετικά με ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των πολιτών της».

Όπως συμπλήρωσε, οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ

«θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατώτερες των δικών μας και θα ηττηθούν σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή σύρραξη που θα προκαλέσουν»

Τα σχόλια του κ. Τραμπ ήρθαν ως απόρροια των εκτιμήσεων πως ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ικανός να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς του πυραύλους.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες».

«Δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις σχετικά με την κλιμάκωση της ρητορικής ως απάντηση στις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ή σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κάτι τέτοιου» εξήγησε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Εντούτοις είναι σημαντικό για τους Βορειοκορεάτες να κατανοήσουν ότι η στρατηγική υπομονή αυτής της χώρας έχει εξαντληθεί σε αντίθεση με την αποφασιστικότητά μας να προασπιστούμε τους συμμάχους μας, κάνοντας ό,τι χρειαστεί».

Εξάλλου, άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters, επεσήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «φωτιάς και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Λίγες ώρες μετά από τις αναφορές του κ. Τραμπ, εκπρόσωπος του στρατού της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Πιονγιάνγκ εξετάζει σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ.

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Διαφήμιση