Ιράν: Νέα κυβέρνηση χωρίς γυναίκες, με μήνυμα στη Δύση

Ιράν: Νέα κυβέρνηση χωρίς γυναίκες, με μήνυμα στη Δύση

Το ίδιο υπουργικό συμβούλιο με μικρές αλλαγές στην ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών και χωρίς γυναίκες πρότεινε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι, παρά την κριτική για την απουσία τους από τους μεταρρυθμιστές συμμάχους του.

Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας που ανακάμπτει από κυρώσεις και επιχειρεί να προστατευθεί από νέες, καθώς ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία επιχειρούν να θέσουν εκ νέου σε απομόνωση το Ιράν.

Στη νέα σύνθεση ο Χασάν Ρουχανί αντικαθιστά τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό στρατηγό Hossein Dehghan, με τον αναπληρωτή του στρατηγό Amir Hatami -πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, ότι η θέση έχει πληρωθεί από κάποιον από τον κανονικό στρατό και όχι από τους ελίτ επαναστατικών φρουρών. Αυτό είναι ουσιαστικά μήνυμα και προς το εξωτερικό για την αναδιάταξη ισορροπιών στο εσωτερικό, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων.

Τα πρόσωπα κλειδιά στις προσπάθειες του Ιράν να ανοικοδομήσουν τους δεσμούς με τη Δύση – ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χαβάτ Ζαρίφ και ο υπουργός πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ – διατήρησαν τις θέσεις τους.

Διαβάστε  Κυρώσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρίες για business με το Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ

Διαφήμιση