Προς πολιτική αποσταθεροποίηση η Νότια Αφρική

Προς πολιτική αποσταθεροποίηση η Νότια Αφρική

Σκληραίνει η πολιτική αντιπαράθεση στη Νότια Αφρική, η οποία είχε αρχικά φανεί να υποχωρεί μετά την καρατόμηση των διαφωνούντων με τον πρόεδρο Ζούμα από την κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε.

Μετά από μήνες αντιπαραθέσεων και ζυμώσεων ο πρόεδρος της Βουλής της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε να επιτρέψει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέικομπ Ζούμα, εν μέσω μίας σειράς σκανδάλων, τα οποία πλήττουν το υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε  Κονγκό: Ελεύθεροι οι απαχθέντες Βρετανοί, πιθανή η καταβολή λύτρων

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στη Νότια Αφρική

Διαφήμιση

Οι αγορές χαιρέτισαν την απόφαση του προέδρου της Βουλής, με τις μετοχές των τραπεζών και τις τιμές των ομολόγων να καταγράφουν σημαντική άνοδο.
Η θητεία του Ζούμα ολοκληρώνεται κανονικά το 2019. Ωστόσο, το πολιτικό σκηνικό της περιόδου είναι εξαιρετικά αρνητικό απέναντι του, δεδομένης και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Διαβάστε  Ο Μαδούρο επανεξελέγη, τώρα όμως τον αναγνωρίζουν λιγότερες χώρες

Διαβάστε επίσης: Πολιτική κρίση στη Νότια Αφρική: Ο Ζούμα καρατόμησε τον ΥΠΟΙΚ και 7 ακόμη

Τον πρόεδρο στηρίζει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, το οποίο διαθέτει 249 βουλευτικές έδρες. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατέχει 151 έδρες.
Επομένως, για την απομάκρυνση του Ζούμα από τον προεδρικό θώκο απαιτείται η ψήφος 50 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Σημειώνεται ότι η σχετική ψηφοφορία θα είναι κρυφή, γεγονός το οποίο καθιστά αισιόδοξη την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έστρωσε εδαφος συνεργασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

Διαφήμιση