Μέση λύση για Τουρκία-Γερμανία μέσω NATO

Μέση λύση για Τουρκία-Γερμανία μέσω NATO

Με διπλωματικό ελιγμό του NATO επιλύθηκε η τελευταία κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας που αφορούσε την επίσκεψη γερμανικής αντιπροσωπείας στη βάση στη νατοϊκή βάση στο Ικόνιο, την οποία μπλόκαρε η Άγκυρα.

Το Βερολίνο στην αντίστοιχη περίπτωση της βάσης στο Ιντσιρλίκ μετέφερε τις δυο μοίρες αεροσκαφών που στάθμευαν εκεί στην Ιορδανία αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας που είχαν καταστήσει τις δυνάμεις διαπραγματευτικό χαρτί.

Ωστόσο στην περίπτωση της βάσης του Ικονίου η υπόθεση έχει σαφείς διαφορές καθώς η βάση είναι υπό νατοϊκή και όχι τουρκική όπου στο Ιντσιρλίκ διοίκηση και συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών. Πάνω σε αυτό το σκηνικό το NATO για να υπερβεί τα εμπόδια που επιβάλλονται μόνο έναντι γερμανικών αντιπροσωπειών διοργανώνει ταξίδι που θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες για επίσκεψη στη βάση.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Συνεπώς δεν απαιτήθηκε η υποχώρηση ούτε της Τουρκίας, ούτε όμως της Γερμανίας στο θέμα, με τη κόντρα ωστόσο να διατηρείται ζωντανή.

Επιστολή του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου αναφέρει ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει με μια πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στην αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) στις 8 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε  Ο Τραμπ με όπλο την Πολωνία σκότωσε το NATO, αφού "αιματοκύλισε" τον Λευκό Οίκο

Βάσει του σχεδίου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμέλερ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα πάρει μαζί της έως και επτά μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει με αυτή την πρόταση»,

γράφει στην επιστολή του ο Ζ. Γκάμπριελ.
Οι λεπτομέρειες για το ποιοι βουλευτές θα περιληφθούν στην επίσκεψη βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Η Τουρκία είχε αντιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη συμμετοχή στην αποστολή μελών του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποστηρίζει τρομοκράτες.

Διαβάστε  Τρεις νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία λόγω... τσαμπουκά

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι βοηθά τρομοκράτες με το να μην αποκρίνεται στους φακέλους που στάλθηκαν στο Βερολίνο ή στην παράδοση υπόπτων που καταζητούν οι τουρκικές αρχές.