Κυπριακό: Παιχνίδι πόλωσης και έντασης στα κατεχόμενα καταγγέλλει το ΥΠΕΞ

Κυπριακό: Παιχνίδι πόλωσης και έντασης  στα κατεχόμενα καταγγέλλει το ΥΠΕΞ

Με διαρκείς προκλήσεις στα κατεχόμενα επιμένει η Άγκυρα αλλά και η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, καθώς μετά την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στος εορρτασμούς της εισβολής, τώρα ο τοπικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παραβρέθηκε στους εορτασμούς για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη διοργάνωση στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων στην Κύπρο εορτασμών για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ το υπουργείο εξωτερικών έκανε λόγογια πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε  Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας.

Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα».