Μήνυμα των ASEAN στην Κίνα… για να πιέσει τον Κιμ

Μήνυμα των ASEAN στην Κίνα… για να πιέσει τον Κιμ

Μια μικρή τροποποίηση του ανακοινωθέντος της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που καλεί για την αποφυγή της στρατικοποίησης της Νότιας Σινικής Θάλασσας, αποδείχθηκε ο πιο αποτελεσματικός μοχλός πίεσης απέναντι στην Κίνα για να ασκήσει πιο ενεργητική και ουσιαστική πίεση στη Βόρειο Κορέα.

Αν και η ανακοίνωση εκδόθηκε την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, το μήνυμα είχε φτάσει στο Πεκίνο νωρίτερα, μέσω του ΟΗΕ, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα και νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Οι ΗΠΑ, που κρατούν τα κλειδιά του ASEAN, είχαν ασκήσει την επιρροή τους στην προηγούμενη Σύνοδο και η σχετική “ενοχλητική” για τα σχέδια της Κίνας διατύπωση είχε απαλειφθεί, προδίδοντας το “tit-fot-tat” διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τη χαλιναγώγηση της Βορείου Κορέας.

Οι ΥΠΕΞ απέτυχαν το Σάββατο να εκδώσουν το ανακοινωθέν εξαιτίας του προβλήματος που υπήρχε με τις διαφωνίες για την διατύπωση του ανακοινωθέντος σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Διαβάστε  Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο με Τραμπ, λόγω πίεσης για τα πυρηνικά

Το Πεκίνο είναι «ευαίσθητο» έναντι της οποιασδήποτε διατύπωσης της Συνόδου της ASEAN σχετικά με την κατασκευή και τον εξοπλισμό των τεχνητών νησιών.

Η Κίνα έχει αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων σε μερικά από αυτά τα νησιά, ενώ κατασκευάζει εγκαταστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών.

Μετά από τις επανειλημμένες δημόσιες καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για ελλειπή προσπάθεια από μέρους της Κίνας, η Ουάσιγκτον επέλεξε μια πιο σκληρή αλλά ταυτόχρονα διπλωματική γραμμή, την οποία φάνηκε αντιλαμβάνται ευκολότερο το Πεκίνο.

Διαβάστε  Ιστορικές συνομιλίες Κιμ-Μουν στην Κορεατική Χερσόνησο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βορείου Κορέας στέλνοντας σαφές μήνυμα για διακοπή του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της χώρας.