Η Eurobank πουλάει τις βαλκανικές της business, αλλά κρατάει 800 εκατ. NPL’s

Η Eurobank πουλάει τις βαλκανικές της business, αλλά κρατάει 800 εκατ. NPL’s

Διστακτικά και έχοντας αποτύχει να καλύψει τους κεφαλαιακούς στόχους από την πώληση και ανάκτηση κόκκινων δανείων η Eurobank ακολουθεί την Εθνική Τράπεζα αποεπενδύοντας από τα Βαλκάνια, αγορά που τώρα επιβαρύνει την επάρκεια και τη ρευστότητά της.

Η διαδικασία για την πώληση της θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία της, Bancpost έχει ήδη ξεκινήσει και την Τετάρτη αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 25 Αυγούστου.

Η “ιδιορρυθμία” της πώλησης είναι η εξαίρεση περίπου 800 εκατ. σε κόκκινα διασυνοριακά δάνεια τα οποία θα μεταφερθούν στο ενεργητικό της ελληνικής τράπεζας και εν συνεχεία θα πωληθούν, τις τρέχουσες τιμές στα 5c/1€ θα υπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα των κινήσεων περίπου στα 50-100 εκατ. δημιουργώντας μια αρκετά μεγάλη ζημιά, την οποία καλύπτει η τράπεζα εν μέρει με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προβλέψεις και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου με CoCo’s.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Προς πώληση βγαίνει το ενεργητικό των 2,8 δισ. ευρώ, της Bancpost με το τίμημα να κινείται χαμηλότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς λόγω της απουσίας της Ουγγρικής OTP και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση αποεπένδυση της Eurobank από τα Βαλκάνια.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας καθώς η συγκέντρωση του κλάδου έχει ξεκινήσει, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να προσπαθεί να οριοθετήσει τη λογική της δημιουργίας υπερμεγέθων τραπεζικών σχημάτων.

Διαβάστε  Συνελήφθη Τούρκος στις Καστανιές Έβρου

Προσφάτως η ουγγρική OTP εξαγόρασε τη Banca Romaneasca από την Εθνική Τράπεζα, που διαθέτει 109 καταστημάτων και ενεργητικό λίγο μεγαλύτερο από 1 δισ., η οποία επίσης υλοποιεί τα capital action plans που είχε εκπονήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.