Η Τουρκία ετοιμάζει εισβολή στη Συρία κατά Κούρδων

Η Τουρκία ετοιμάζει εισβολή στη Συρία κατά Κούρδων

Σημαντικά μηνύματα που δεν μπορούν να παραβλεφθούν ή να αγνοηθούν από τη διεθνή κοινότητα στέλνει με τις κινήσεις της η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν, τη μια μέρα αναβαθμίζει τον επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής και την επόμενη άρτι προαχθείς αρχηγός χερσαίων δυνάμεων (ΓΕΣ) αναπτύσσει πυροβολικό και τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Συρία.

Αν και η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τυπικότητα, στην πραγματικότητα η ανακοίνωση μιας τέτοιας κίνησης είναι προπέτασμα καπνού για κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Την είδηση για ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στα σύνορα με την Συρία μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επισημαίνοντας ότι μεταφέρεται πυροβολικό και τεθωρακισμένα, μονάδες που έχουν νόημα στη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων.

Διαβάστε  Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει την επόμενη μέρα στη Συρία με Ιράν και Τουρκία

Αν τώρα συνυπολογιστεί το επικείμενο Δημοψήφισμα στο Ιράκ για ανεξαρτητοποίηση των κουρδικών περιοχών και η πρόθεση για ανακήρυξη ημιαυτόνομης περιοχής υπό κουρδικό έλεγχο και αμερικανική κάλυψη στη Βόρεια Συρία, τότε η κατάσταση καθίσταται εκρηκτική και μια επικείμενη τουρκική επέμβαση σε συριακό έδαφος απόλυτα λογική υπόθεση.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το πρακτορείο, έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα, αλλά κι άρματα μάχης με οχήματα υποστήριξης αναπτύχθηκαν στην περιοχή της πόλης Κιλίς, κατά μήκος των συνόρων της, με συριακό καντόνι Αφρίν, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Διαβάστε  Ο Τραμπ "χαρίζει" τη Συρία στον Πούτιν

Ο τουρκικός στρατός έχει συγκρουστεί με τις δυνάμεις των Κούρδων και τους συμμάχους τους, στην περιοχή αυτή, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, μέσω της ανταλλαγής πυρών πυροβολικού, αλλά και ρουκετών, σύμφωνα με αξιωματούχους των Κούρδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η Τουρκία είχε διεξάγει την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” στο πλαίσιο της οποίας στρατεύματάτης επιχείρησαν βαθιά σε συριακό έδαφος απωθώντας κυρίως του Κούρδους. Η επιχείρηση τερματίστηκε μετά από αμερικανικές και ρωσικές παρεμβάσεις και απειλές. Ωστόσο η Τουρκία έχει διατηρήσει προκεχωρημένες βάσεις στη Βόρεια Συρία.

Διαβάστε  Δεν αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.