Γερμανία: Πέφτει η κυβέρνηση της Κάτω Σαξωνίας

Γερμανία: Πέφτει η κυβέρνηση της Κάτω Σαξωνίας

Σε πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί το κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας στη Γερμανία μετά την προσχώρηση της πράσινης βουλευτίνας των Πρασίνων, Έλκε Τβέστεν, στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) επτά βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Η τοπική κυβέρνηση, η οποία αποτελείτο από Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινους (Die Gruenen) δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ανόβερου και επομένως, πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Οι αντιδράσεις είναι οξύτατες και οι υπαινιγμοί βαρύτατοι. ΕΝώ η υπόθεση αποτελεί καθαρά μικροπολιτικό παιχνίδι της βουλευτίνας έναντι του κόμματός της.

Για «προδοσία των εκλογέων», κατηγόρησε την κ. Τβέστεν ο Χουμπέτους Χάιλ, Γενικός Γραμματέας του SPD. «Η βουλευτίνα προσχώρησε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), επειδή δεν θα περιλαμβάνετο στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων για τις τοπικές εκλογές τον προσεχή Ιανουάριο. Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι το CDU συμμετέχει σε αυτό το ανέντιμο και βρώμικο παιχνίδι και προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη. Τις επόμενες μέρες θα φανεί με ποιόν τρόπο το CDU και η βουλευτίνα βρισκόταν σε επαφή», όπως είπε σε συνέντευξή του στο «Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών» («RedaktionsNetzwerk Deutschland» / RND).

Διαφήμιση
Διαβάστε  Απόφαση-βόμβα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων καίει Βουλευτές και κόμματα

Ο κ. Χάιλ χαρακτήρισε επίσης, την προσχώρηση της κ. Τβέστεν στο CDU στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) «προσπάθεια να νοθευτεί η βούληση των εκλογέων» και συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Κάτω Σαξωνίας Στέφαν Βάιλ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είναι η ώρα των ιντριγκαδόρων, αντίθετα θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος λαός της Κάτω Σαξωνίας πώς θα συνεχίσουμε», λέγοντας πως «οι πρόωρες εκλογές είναι το σωστό».

Διαβάστε  Ο Ερντογάν πανηγυρίζει, στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Αντιθέτως ο Πέτερ Τάουμπερ, Γενικός Γραμματέας του CDU, είπε στο «Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών» («RedaktionsNetzwerk Deutschland» / RND) ότι το γεγονός αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων (στο Ανόβερο) δεν μπορεί να κυβερνήσει με αξιόπιστο τρόπο, ενώ ο επικεφαλής του CDU της Κάτω Σαξωνίας Mπερντ Αλτχουζμαν τόνισε ότι το κόμμα του δεν προέβη σε καμία προσφορά στην κ. Τβέστεν.

Διαβάστε  Τα βρήκαν Μέρκελ-Ζέεχοφερ, ακόμα δεν έχει μιλήσει το SPD

Οι Πράσινοι απαίτησαν να τους επιστραφεί η έδρα της, ενώ ο Γιούργκεν Τριτίν, πρώην υπουργός των Πρασίνων στην κυβέρνηση Σρέντερ, χαρακτήρισε «αποκρουστική την συμπεριφορά» της Έλκε Τβέστεν απέναντι στους ψηφοφόρους των Πρασίνων και συμπλήρωσε ότι «το CDU ενίσχυσε , υποστήριξε και ευνόησε αυτή τη συμπεριφορά εξαγοράζοντας την ψήφο της», όπως μετέδωσε το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Διαφήμιση