Αμερικανικές διαρροές για εξοπλισμό της Ουκρανίας, πού στοχεύουν

Αμερικανικές διαρροές για εξοπλισμό της Ουκρανίας, πού στοχεύουν

Πληροφορίες τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, που αν επιβεβαιωθούν προδίδουν νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη, δημοσιεύονται δημοσιεύονται στον Economist, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε και απαξίωσε τον Πέτρο Ποροσένκο λόγω της εικαζόμενης υποστήριξης που παρείχε στην καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον.

Η προοπτική και μόνο εξοπλισμού του ουκρανικού καθεστώτος, σε μια περίοδο που η Δύση προσπαθεί να χαλιναγωγήσει επιθετικά τη Ρωσία και να αποδείξει την ήρεμη ισχύ της διαμορφώνοντας συνθήκες ασφάλειας, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική και να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα οδηγώντας σε ανάφλεξη.
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ αδειάζει δημοσίως την Ουκρανία, δίνει χώρο στον Πούτιν

Αν και στο αμερικανικό πεντάγωνο θέλουν να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές μπλοκ ασφαλείας κατά μήκος της ρωσικής συνοριογραμμής κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας το καθεστώς της οποίας αναζητά αφορμές.

Διαφήμιση

Οι διαρροές αυτές έρχονται μάλιστα σε αντίθεση με τις δηλώσεις και τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και με την ευρωπαϊκή στρατηγική και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι με αυτές δοκιμάζονται οι ρωσικές αντιδράσεις… ή ακόμα και πυροδοτούνται έτσι ώστε η Μόσχα να πιαστεί να δρα επί αδίκω.

Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα βήμα που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε, με την αδράνεια αυτή να έχει επικριθεί από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους. Πλέον εναπόκειται στη διοίκηση του Ντόναλτ Τράμπ να εγκρίνει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αλλά τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του λέγεται ότι είναι υπέρ.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ με δεμένα χέρια επιτίθεται στο Κογκρέσο για… Ρωσία-Obamacare

Καμία ποσότητα όπλων ωστόσο που θα προσφέρει η Αμερική δεν θα προστατεύσει την Ουκρανία από την εσωτερική κακουχία που την έκανε ευάλωτη στην ρωσική επιθετικότητα.

Πολλοί ακτιβιστές έχουν επικρίνει τον Ποροσένκο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι κυβερνητικοί εισαγγελείς παρείχαν πολλά στοιχεία ενίσχυσης αυτής της κατηγορίας , καθώς ξεκίνησαν επιθέσεις σε ακτιβιστές κατά της διαφθοράς. Και η εσωτερική διαμάχη ανάμεσα στον Ποροσένκο και την κυβέρνηση του ενισχύει ακόμα περισσότερο την αδυναμία της χώρας