Με την ανάπτυξη των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης να προσεγγίζει τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, τις περιοχές αντιπαράθεσης να διευρύνονται και να πολλαπλασιάζονται και τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ ανοίγει ξαφνικά πόρτα διαλόγου με τη Ρωσία μιλώντας στο CNN.
Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δεν υπήρξαν «ποτέ τόσο δύσκολες» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσε ότι
«θα ξεκινήσουμε πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποφύγουμε μια νέα αύξηση της έντασης κι έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο Twitter μήνυμα όπου επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας
«βρίσκονται στο χαμηλότερο ιστορικά και πλέον επικίνδυνο επίπεδο».
Αντίθετος με τις νέες κυρώσεις έχει δηλώσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ενώ ενστάσεις και ισχυρές αντιθέσεις έχει εκφράσει και η Κομισιόν φοβούμενη πλήγμα στην ενεργειακή της ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια συνεχίζεται, ενώ αντιστοίχως εντείνεται η κινητικότητα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
Η ένταση όμως μεταφέρεται και στα ιδιαιτέρως εύφλεκτα και ασταθή Βαλκάνια, αρχικά στο Μαυροβούνιο και στη Ρουμανία και τώρα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ.
Σε πιόνι έχει εξελιχθεί και η απομονωμένη Τουρκία, η οποία αντιδρά στους δυτικούς της συμμάχους και εξαρτάται πλέον από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αντιπαραθέσεις σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν αποφύγει την απευθείας διαφωνία και αντιπαράθεση καθώς και την ανταλλαγή χαρακτηρισμών.
Η θέση της Ρωσίας
Οι Αμερικανοί πολιτικοί διολισθαίνουν σε στερεότυπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στη Δύση, κατηγορώντας την Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και ότι ενορχήστρωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος στην βαλκανική χώρα για να εκτροχιάσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.
«Με λύπη μας σημειώνουμε ότι η Ουάσιγκτον διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο στην ξεπερασμένη ιδεολογία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που δεν συμβαδίζει καθόλου με την πραγματικότητα»,
υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Η επιβολή στις βαλκανικές χώρες της καταστροφικής επιλογής ‘ή με την Δύση ή με την Ρωσία’ αναπόφευκτα οδηγεί σε κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή συνολικά και μεμονωμένα στα κράτη»,
συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Συνάντηση… “πυροσβεστών”
Συνάντηση θα έχουν την επόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον στην Μανίλα, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) από την 6η έως την 8η Αυγούστου στην Μανίλα, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, οι Λαβρόφ και Τίλερσον συζήτησαν την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα και ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων θεμάτων, πρόσθεσε η ανακοίνωση.